Επιλογή Σελίδας

Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνήσει εάν η διατροφή, η σύσταση του σώματος και η ενεργειακή δαπάνη / σωματική δραστηριότητα (PA) έχουν διαφορική επίδραση στο λιπιδαιμικό προφίλ μεταξύ νεαρών γυναικών με διαφορετικές συγκεντρώσεις χοληστερόλης στο αίμα.

  • Μεθόδος. Εκατόν τριάντα πέντε νεαρές φοιτήτριες (N=135) κατανεμήθηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με τις συγκεντρώσεις χοληστερόλης στο αίμα τους (Chol): (A) Φυσιολογικά [NL; Chol: <200mg·dL-1; n=56 Ηλικία: 21.4±2.6 ετών, Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ): 22.1±2.0kg·m-2], (Β) Οριακά (BL; Chol: ≥200mg·dL-1 και <240 mg·dL-1; n=44 Ηλικία: 21.6±2.5 ετών, ΔΜΣ: 24.2±3.1kg·m-2) και (C) Υψηλά (HL; Chol: ≥240mg·dL-1; n=35 Ηλικία: 22.5±2.4 ετών, ΔΜΣ: 28.9±2.1kg·m-2). Αξιολογήθηκε η σύσταση του σώματος [ανάλυση βιοηλεκτρικής αγωγημότητας συμπεριλαμβανομένης της άλιπης μάζας σώματος (LBM) και της λιπώδους μάζας], η διατροφική πρόσληψη (ερωτηματολόγιο ανάκλησης), ημερήσια ενεργειακή δαπάνη PA μέσω ιχνηλατών δραστηριότητας και η συγκέντρωση λιπιδίων στο αίμα.
  • Αποτελέσματα. Πολλαπλές αναλύσεις γραμμικής παλινδρόμησης αποκάλυψαν ότι στην ομάδα NL, η άλιπη μάζα, η ημερήσια ενεργειακή δαπάνη PA και το ημερήσιο ενεργειακό ισοζύγιο ήταν οι καθοριστικές παράμετροι των λιπιδαιμικών προφίλ αίματος (B: -0,815 έως 0,700). Στην ομάδα BL, η διατροφή, η σύνθεση του σώματος και η ημερήσια ενεργειακή δαπάνη PA παρουσίασαν παρόμοιες επιπτώσεις (B: -0,440 έως 0,478). Στην ομάδα HL, η διατροφική πρόσληψη και η μάζα σωματικού λίπους προσδιόρισαν το λιπιδαιμικό προφίλ του αίματος (Β: -0,740 έως 0,725).

Συμπέρασμα έρευνας:

Η επίδραση της διατροφής, της σύστασης του σώματος και της καθημερινής ενεργειακής δαπάνης κατά την ΡΑ στη συγκέντρωση των λιπιδίων του αίματος δεν είναι καθολική μεταξύ των νεαρών γυναικών. Στις NL γυναίκες, η ενεργειακή δαπάνη της PA, και η LBM είναι οι ισχυρότεροι καθοριστικοί παράγοντες των λιπιδίων του αίματος, ενώ στις γυναίκες με πολύ αυξημένες συγκεντρώσεις λιπιδίων στο αίμα, η διατροφική πρόσληψη και η λιπώδη μάζα είναι οι ισχυρότεροι καθοριστικοί παράγοντες των λιπιδίων του αίματος. Καθώς η PA αυξάνεται, η σημασία της διατροφής και του σωματικού λίπους μειώνεται και αντίστροφα.

  • Methenitis, S., Panayiotou, G., Papadopoulou, S., Kaprara, A., Hatzitolios, A., Skepastianos, P., & Feidantsis, K. (Accepted). Nutrition, Body Composition and Physical Activity Have Differential Impact on the Determination of Lipidemic Blood Profiles Between Young Females With Different Blood Cholesterol Concentrations. Obesity Research & Clinical Practice. doi: 10.1016/j.orcp.2023.01.003

Δείτε αναλυτικά τη δημοσίευση εδώ:  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1871403X23000030

Κοινοποίηση:

Επισκόπηση απορρήτου
gr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.

Απολύτως απαραίτητα cookies

Το αυστηρώς απαραίτητο cookie θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας για ρυθμίσεις cookie.

Cookies Απόδοσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως τον αριθμό επισκεπτών στον ιστότοπο και τις πιο δημοφιλείς σελίδες.

Η διατήρηση αυτού του cookie μας επιτρέπει να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.