Η υγεία των πολιτών, ως ένα από τα πιο πολύτιμα αγαθά, είναι ένα στοίχημα όλων όσων ασχολούνται με τον τομέα της Υγείας. Σε οποιαδήποτε ηλικία, στην ασθένεια και στην υγεία, διοχετεύονται συνεχώς ερεθίσματα μέσα στο δυναμικό σύστημα της σωματικής εικόνας του ατόμου.
Όταν συμβούν αλλαγές σε έναν άνθρωπο, λόγω μιας ασθένειας ή ενός τραυματισμού, τότε τα μέλη μιας θεραπευτικής ομάδας παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη και αποκατάσταση του ασθενούς, πάντοτε με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια. Οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν υποστεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, είτε βαρύ είτε όχι, ή έχουν τραυματιστεί και χρειάστηκε να υποβληθούν σε οποιοδήποτε ορθοπεδικό χειρουργείο, μετά το νοσοκομείο χρήζουν άμεσης νοσηλείας σε Κέντρο Αποκατάστασης.
Η νοσηλεία σε σύγχρονο Κέντρο Αποκατάστασης:
- μειώνει τη θνησιμότητα των ασθενών
- μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης αλλά και τη σοβαρότητα των επιπλοκών με ολοκληρωμένα προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης
- επικεντρώνεται στην ανάκτηση της προηγούμενης λειτουργικότητας στο μέγιστο δυνατό βαθμό
- προωθεί την ευεξία
- βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών
- βοηθά στην επανένταξη μέσω της εκπαίδευσης των ασθενών στα νέα δεδομένα.
Η νοσηλευτική υπηρεσία σε αυτό το επίπεδο, η οποία στέκεται σύμμαχος 24 ώρες το 24ώρο δίπλα στους ασθενείς, μπορεί και γίνεται βασικός ρυθμιστής στη βοήθεια αυτών, θέτοντας στόχους από την πρώτη κιόλας ημέρα εισαγωγής τους στο Κέντρο Αποκατάστασης.
Ο νοσηλευτής λαμβάνοντας ένα πλήρες νοσηλευτικό ιστορικό, εντοπίζει τις ανάγκες και προγραμματίζει την καθημερινότητα των ασθενών ανάλογα με το:
- πόσο βαριά είναι η κατάσταση
- αν υπάρχει δυνατότητα ο ασθενής να καλέσει τον νοσηλευτή με το κουδούνι
- αν έχει την ικανότητα να λάβει το φαγητό μόνος του ή θέλει υποβοήθηση
- με ποιο τρόπο λαμβάνει τη φαρμακευτική του αγωγή
- αν είναι ικανός να ντυθεί από μόνος του
- ποιες είναι οι συνήθειες ύπνου
- αν έχει αίσθηση της κύστης ή του εντέρου
- αν έχει τραύματα που χρήζουν εξιδεικευμένης καθημερινής περιποίησης και πολλά άλλα
Ο νοσηλευτής γίνεται σύμβουλος και δίνει παρηγοριά, μειώνει το φόβο του ασθενή, αποκαθιστά την αυτονομία του και του κρατάει συντροφιά όταν το χρειάζεται. Βοηθά τον ασθενή στο να πάρει τις αποφάσεις του όσον αφορά τη φροντίδα του, δίνει πληροφορίες και εξηγεί ποια είναι τα δικαιώματά του και πως πρέπει να τα διεκδικήσει. Επίσης στοχεύει στην αποκατάσταση της λειτουργικότητας, της ανεξαρτησίας και της ποιότητας ζωής του ασθενούς όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.
Το πλέον σημαντικό, κυρίως στα άτομα με εγκεφαλικό επεισόδιο και λιγότερο στους ασθενείς που έχουν υποστεί ένα ορθοπεδικό χειρουργείο, είναι ότι αντιπροσωπεύει το ίδιο το άτομο, καλύπτοντας τις ανάγκες τις οποίες έχει και δεν μπορεί να επικοινωνήσει ή να καλύψει από μόνος του :
- ανάγκη για ατομική υγιεινή
- μπάνιο
- σίτιση
- ενυδάτωση
- κινητοποίηση
- ανάπαυση
- ένδυση
- υπόδηση
- ρύθμιση του εντέρου και της κύστης
- λήψη της φαρμακευτικής αγωγής
- περιποίηση των τραυμάτων καθώς και πολλές άλλες ανάγκες που στους «υγιείς» ανθρώπους καλύπτονται αυτόματα και μηχανικά από το ίδιο το άτομο, χωρίς πολλή προσπάθεια.
Ο νοσηλευτής ως επαγγελματίας υγείας καλείται, στα άτομα που νοσηλεύονται σε Κέντρα Αποκατάστασης, λόγω της μακροχρόνιας θεραπείας τους, να έχει υπομονή και να μη χάνει την ψυχραιμία του, να σκέφτεται θετικά και να είναι πάντα αισιόδοξος ακόμα και όταν ο ασθενής κουραστεί από την υπερπροσπάθεια, να είναι αυτός που θα του δώσει ψυχολογική υποστήριξη για παραπάνω προσπάθεια με σκοπό το καλύτερο αποτέλεσμα.
Η νοσηλευτική υπηρεσία για να μπορέσει να ανταποκριθεί στα πολλαπλά της καθήκοντα, συνεργάζεται αρμονικά με τα υπόλοιπα μέλη της θεραπευτικής ομάδας (φυσιάτρους, παθολόγους, φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους, διατροφολόγους). Λόγω της εργασίας των νοσηλευτών σε κυκλικό ωράριο είναι οι πρώτοι που δίνουν υπεύθυνα πληροφορίες στη θεραπευτική ομάδα για τη συμπεριφορά του ασθενή, την κλινική του εικόνα και τις αλλαγές σε αυτήν, καθώς και για την όποια πρόοδο έχει σημειωθεί ανά στόχο, στόχοι που προσδιορίζονται και καταγράφονται εβδομαδιαίως από το σύνολο της διεπιστημονικής ομάδας.
Στην αποκατάσταση, επιτυχημένο νοσηλευτικό πλάνο θεωρείται όταν ο ασθενής έχει φθάσει στο επίπεδο να χρειάζεται τη λιγότερη ή και καθόλου βοήθεια για την κάλυψη των καθημερινών του αναγκών. Δεν είναι τυχαίο που η Δρ Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ, γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 1999 δήλωσε ότι : «Είναι ξεκάθαρο ότι οι νοσηλευτές αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των περισσότερων ομάδων ιατρικής περίθαλψης».
του Βασίλειου Παπαδόπουλου,
Γενικός Προϊστάμενος Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του ΚΑΑ ΘΗΣΕΑΣ
Πρόσφατα σχόλια