Ευγενία Τσιτσιμπή & Λουκία Ψυχογιού
Σε ποιες παθήσεις είναι χρήσιμη η λογοθεραπεία ως μέσο αποκατάστασης;
Υπάρχει γενικώς η εντύπωση πως η επιστήμη της Λογοθεραπείας αφορά μόνο σε διαταραχές που σχετίζονται με παιδιά. Η αλήθεια όμως είναι πως ο λογοθεραπευτής παίζει σημαντικό ρόλο στη διεπιστημονική ομάδα για την αποκατάσταση επίκτητων διαταραχών σε ενήλικες ασθενείς.
Τέτοιες διαταραχές μπορεί να είναι :
- Αφασία: Διαταραχή που οφείλεται σε βλάβη σε περιοχές του κεντρικού νευρικού συστήματος και μπορεί να επηρεάσει την εκφραστική ικανότητα στο προφορικό και γραπτό λόγο (αφασία Broca), την αντιληπτική ικανότητα του ασθενή (αφασία Wernicke) ή μπορεί να είναι συνδυασμός των δυο (σφαιρική αφασία).
- Δυσαρθρία: Κινητική διαταραχή της ομιλίας όπου παρουσιάζεται δυσκολία στη παραγωγή λέξεων λόγωαδυναμίας των μυών του στόματος και του προσώπου.
- Δυσπραξία: Δυσκολία του εγκεφάλου στον προγραμματισμό των κινήσεων για την σωστή παραγωγή λέξεων και προτάσεων.
- Γνωστική διαταραχή: Δυσκολία στη σκέψη, τη μνήμη, το συλλογισμό, τη συγκέντρωση, την προσοχή καθώς καιτην επίλυση προβλημάτων.
- Δυσφαγία: δυσκολία στην διαδικασία της μάσησης ή της κατάποσης.
- Δυσφωνίες :δυσκολία κατά την χρήση της φωνής.
Οι διαταραχές αυτές μπορεί να οφείλονται σε:
- Εγκεφαλικό επεισόδιο
- Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις
- Εκφυλιστικές νόσοι (Σκλήρυνση κατά Πλάκας, Άνοια , Πάρκινσον κ.λπ.)
- Νεοπλάσματα τραχήλου και κεφαλής
- Ασθενείς μετά την νόσηση από covid
Με ποιον τρόπο συμβάλλει η λογοθεραπεία στον ασθενή και ποια η διαδικασία που ακολουθείται;
Έτσι γίνεται άμεσα αξιολόγηση από τον λογοθεραπευτή ο οποίος σε συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς νευρολόγους ή άλλους ειδικούς θα σχεδιάσουν ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα αποκατάστασης το οποίο θα απευθύνεται στις ανάγκες του ασθενή. Στην συνέχεια ορίζονται οι στόχοι , προκειμένου να πραγματοποιηθεί η όσο το δυνατόν καταλληλότερη παρέμβαση.
Συνοψίζοντας λοιπόν ο ρόλος του λογοθεραπευτή στην αποκατάσταση όσον αφορά τις διαταραχές στους ενήλικες ασθενείς, είναι να βελτιώσει την ποιότητα ζωής αυτών των ατόμων και των οικογενειών τους και να τα κάνει όσο το δυνατόν πιο λειτουργικά στην καθημερινή τους ζωή.
Τι προγράμματα λογοθεραπείας και για ποιες παθήσεις προσφέρονται στον Θησέα;
Ο λογοθεραπευτής θα πρέπει να αναπτύξει αντισταθμιστικές στρατηγικές που να είναι αποτελεσματικές στον συγκεκριμένο ασθενή ώστε η επικοινωνία να μην επιτυγχάνεται μόνο στα πλαίσια της θεραπείας αλλά και στο φυσικό καθημερινό του περιβάλλον.
Έτσι στο κέντρο μας εφαρμόζονται:
- τόσο η παραδοσιακή θεραπεία της αφασίας
Αλλά και
- Η μελωδική θεραπεία του επιτονισμού
- Η θεραπεία SFA
- CIAT
- VST
Επίσης o λογοθεραπευτής θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε ο ασθενής να ξεπεράσει τις διαταραχές κατάποσης που ενδέχεται να εμφανίζει με σκοπό της αποφυγή της αφυδάτωσης και του υποσιτισμού.
Με πιστοποιημένα προγράμματα
- NMES,
- Mcneil,
- Neurotapping
Όσο αφορά σε διαταραχές ομιλίας και φωνής εφαρμόζονται τα προγράμματα LSVT , καθώς και Voice craft
Συνοψίζοντας λοιπόν ο ρόλος του λογοθεραπευτή στην αποκατάσταση όσον αφορά τις διαταραχές στους ενήλικες ασθενείς, είναι να βελτιώσει την ποιότητα ζωής αυτών των ατόμων και των οικογενειών τους και να τα κάνει όσο το δυνατόν πιο λειτουργικά στην καθημερινή τους ζωή.
Σύνταξη
Λουκία Ψυχογιού, MSc SLT, Υπεύθυνη τμήματος Λογοθεραπείας ΚΑΑ ΘΗΣΕΑ
Ευγενία Τσιτσιμπή, BSc SLT
Πρόσφατα σχόλια