Επιλογή Σελίδας
  • Εισαγωγή και σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνήσει την υπόθεση ότι υγιή, φυσιολογικού βάρους γυναίκες με μεγαλύτερες αναλογίες και μεγέθη οξειδωτικών μυϊκών ινών θα χαρακτηρίζονταν επίσης από υγιέστερη σύσταση σώματος, σε σύγκριση με άτομα με αυξημένες γλυκολυτικές ίνες, ακόμη και αν και οι δύο ακολουθούν παρόμοια διατροφικά σχέδια
  • Μέθοδος και αποτελέσματα. Η κατανομή των μυϊκών ινών του έξω πλατύ μηριαίου μυός, η σύσταση σώματος μέσω απορροφησιομετρίας ακτίνων Χ διπλής ενέργειας και οι διαιτητικές προσλήψεις μέσω ερωτήσεων αξιολογήθηκαν σε είκοσι δύο, νεαρές, υγιή, μη παχύσαρκες γυναίκες (Ηλικία: 21.3±1.8 ετών, Μάζα σώματος: 67.5±6.2kg, Ύψος σώματος: 1.66±0.05m, ΔΜΣ: 24.2±2.6kg·m-2). Οι συμμετέχοντες κατανεμήθηκαν σε δύο ομάδες ανάλογα με το ποσοστό μυϊκών ινών τύπου Ι [Υψηλού (HI) και Χαμηλού (LI)]. Οι συμμετέχοντες της ομάδας LI χαρακτηρίστηκαν από σημαντικά υψηλότερη μάζα σώματος, λιπώδη μάζα, ΔΜΣ, μέγεθος και ποσοστό καταλαμβανόμενης επιφάνειας (%CSA) των μυϊκών ινών τύπου IIx, σε σύγκριση με τις συμμετέχοντες της ομάδας HI (p<0.021). Αντίθετα, η ομάδα HI χαρακτηρίστηκε από υψηλότερη διατομή και %CSA μυϊκών ινών τύπου Ι, σε σύγκριση με την ομάδα LI (p<0,038). Παρατηρήθηκαν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ της λιπώδους μάζας, της άλιπης μάζας σώματος, της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης, της πρόσληψης ενέργειας λίπους και το %CSAs των μυϊκών ινών τύπου Ι και IIx (r: -0,505 έως 0,685, p<0,05).

Συμπέρασμα έρευνας:

Συμπερασματικά, το μεγαλύτερο %CSA των μυϊκών ινών τύπου Ι φαίνεται να σχετίζεται με μια υγιέστερη σύνθεση σώματος σε νεαρές γυναίκες. Αντίθετα, οι γυναίκες με χαμηλό %CSAs ινών τύπου Ι και υψηλό τύπου ΙIx, φαίνεται να μην χαρακτηρίζονται από μεταβολική ευελιξία και να είναι επιρρεπείς στη διατροφική προκληθείσα παχυσαρκία.

  • Methenitis, S., Nomikos, T., Kontou, E., Papadimas, G., Papadopoulos, C. & Terzis, G. (Accepted). Skeletal muscle fiber composition may modify the effect of nutrition on body composition, in young females. Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Disease. doi: 10.1016/j.numecd.2022.12.027 [R]

Δείτε αναλυτικά τη δημοσίευση εδώ:  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0939475323000042

Κοινοποίηση:

Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.

Απολύτως απαραίτητα cookies

Το αυστηρώς απαραίτητο cookie θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας για ρυθμίσεις cookie.

Cookies Απόδοσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως τον αριθμό επισκεπτών στον ιστότοπο και τις πιο δημοφιλείς σελίδες.

Η διατήρηση αυτού του cookie μας επιτρέπει να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.