Επιλογή Σελίδας
  • Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η σύγκριση των βραχυπρόθεσμων επιδράσεων τριών υποθερμιδικών τύπων διατροφής, μιας υποθερμιδικής μεσογειακής διατροφής και δύο υποθερμιδικών διαίτων με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, με ή χωρίς συμπληρώματα πρωτεΐνης ορού γάλακτος, στη σύσταση του σώματος, στο λιπιδαιμικό προφίλ και στους δείκτες φλεγμονής και μυϊκής βλάβης του αίματος σε υπέρβαρους, νεαρούς συμμετέχοντες που ακολουθούσαν καθιστικό τρόπο ζωής.
  • Μέθοδος: Τριάντα τρεις νέοι, υπέρβαροι, άνδρες και γυναίκες συμμετέχοντες (μέση τιμή ±SD; ηλικία: 22.8±4.8 έτη; Μάζα σώματος: 85,5±10,2 kg; ποσοστό σωματικού λίπους: 34,3±8,1%) κατανεμήθηκαν τυχαία σε τρεις διαφορετικές υποθερμιδικές (-700 kcal/ημέρα) δίαιτες: μια μεσογειακού τύπου (MD; n = 10), μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες (HP; n = 10) και μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες με συμπληρώματα ορού γάλακτος (n = 10). Η παρέμβαση διήρκεσε 6 εβδομάδες. Η σύσταση του σώματος και οι βιοχημικοί δείκτες αξιολογήθηκαν 1 εβδομάδα πριν και μετά τις διατροφικές παρεμβάσεις.
  • Αποτελέσματα: Η μάζα σώματος και λίπους μειώθηκε στις ομάδες MD και HP (-3.5±1.1% και -5.9±4.2% για μάζα σώματος και λίπους αντίστοιχα στην ομάδα MD, και -1.7±1.2% και -2.0±1.8% για μάζα σώματος και λίπους αντίστοιχα στην ομάδα HP. P < 0,05), χωρίς να παρατηρείται σημαντική μείωση της άλιπης μάζας στην ομάδα MD. Η διατροφή της ομάδας MD βελτίωσε ευεργετικά το λιπιδικό προφίλ (P < 0,05), αλλά η δίαιτα των ομάδων HP και HPW δεν προκάλεσε σημαντικές αλλαγές. Οι δείκτες υποκλινικής φλεγμονής και μυϊκής βλάβης αυξήθηκαν σημαντικά στις ομάδες HP και HPW (7,4±3,5% έως 66,6±40,1% για την ομάδα HP και 14,3±6,4% έως 266,6±55,1% για την ομάδα HPW, ενώ μειώθηκαν για την ομάδα MD (1,8±1,2% έως -33,3±10,1%; Ρ < 0,05). Η ενεργειακή πρόσληψη υδατανθράκων και πρωτεϊνών συσχετίστηκε σημαντικά με τις αλλαγές στη σύνθεση του σώματος και τους βιοχημικούς δείκτες αίματος (r = -0,389 έως -0,889; Ρ < 0,05).

Συμπέρασμα έρευνας:

Μεταξύ των τριών υποθερμιδικών διατροφών, μόνο η μεσογειακή διατροφή προκάλεσε θετικές αλλαγές στη σύνθεση του σώματος και στο μεταβολικό προφίλ σε υπέρβαρα, καθιστικά άτομα.

  • Feidantsis, K., Methenitis, S., Ketselidi, K., Vagianou, K., Skepastianos, P., Hatzitolios, A., Mourouglakis, A., Kaprara, A., Hassapidou, M., Nomikos, T. & Papadopoulou, S. (2021). Comparison of short-term hypocaloric high protein diets with a hypocaloric Mediterranean diet: effect on body composition and health-related blood markers of overweight and sedentary young participant. Nutrition. 91-92, 111365. doi: 10.1016/j.nut.2021.111365 [R]

Δείτε αναλυτικά τη δημοσίευση εδώ: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0899900721002276

Κοινοποίηση:

Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.

Απολύτως απαραίτητα cookies

Το αυστηρώς απαραίτητο cookie θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας για ρυθμίσεις cookie.

Cookies Απόδοσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως τον αριθμό επισκεπτών στον ιστότοπο και τις πιο δημοφιλείς σελίδες.

Η διατήρηση αυτού του cookie μας επιτρέπει να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.