Επιλογή Σελίδας
  • Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνήσει τις σχέσεις μεταξύ της πρόσληψης πρωτεϊνών (κατά τη διάρκεια της περιόδου φορμαρίσματος και του αγώνα), της απόδοσης στον μαραθώνιο δρόμο, της σύστασης του σώματος, των οξέων αλλαγών που προκαλούνται από τον αγώνα σε επιλεγμένους βιοδείκτες μεταβολισμού και μυϊκής καταστροφής στο αίμα ερασιτεχνών βετεράνων δρομέων.
  • Μέθοδος: Σε 58 έμπειρους βετεράνους δρομείς μαραθωνίου (58,28±1,07 ετών, 174,06±0,72 cm, 78,51±0,76 kg σωματικής μάζας, 21,38±0,52% σωματικού λίπους, μέσος όρος ± SEM), η διατροφική πρόσληψη αξιολογήθηκε 1 εβδομάδα πριν από τον αγώνα και κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου. Η σύσταση του σώματος αξιολογήθηκε πριν και 2 ώρες μετά τον αγώνα. Δείγματα αίματος συλλέχθηκαν στα ίδια χρονικά σημεία.
  • Αποτελέσματα: Το σωματικό λίπος και η άλιπη μάζα σώματος (LBM) μειώθηκαν σημαντικά μετά τον μαραθώνιο (P < 0,01; η2:0.311-0.888). Παρατηρήθηκαν σημαντικές αρνητικές συσχετίσεις μεταξύ της ενεργειακής πρόσληψης από υδατάνθρακες και πρωτεΐνης (εκφρασμένη ανά LBM), της απόδοσης του μαραθωνίου και των μεταβολών των βιοδεικτών μεταβολισμού και μυϊκής καταστροφής μετά τον αγώνα (P < 0,05, r: -0,522 έως -0,789). Παρατηρήθηκαν θετικές συσχετίσεις μεταξύ της ενέργειας από υδατάνθρακες και πρωτεϊνών ανά LBM και των μεταβολών της σωματικής μάζας και της LBM (P < 0,05, r: 0,485-0,814). Η ειδική συμβολή της πρόσληψης πρωτεϊνών ανά LBM (συντελεστής βήτα: -0,789 έως 0,615) στις αλλαγές που προκαλούνται από τον μαραθώνιο αγώνα στη σύσταση του σώματος και στους αιματολογικούς δείκτες ήταν η ίδια με εκείνη της πρόσληψης υδατανθράκων ανά LBM (συντελεστής βήτα:-0,777 έως 0,559).

Συμπέρασμα έρευνας:

Οι αλλαγές που προκαλούνται από τον μαραθώνιο στη σύσταση του σώματος και στους δείκτες αίματος σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την πρόσληψη πρωτεϊνών, είτε κατά τη διάρκεια της περιόδου φορμαρίσματος είτε κατά τη διάρκεια του αγώνα, με τους δρομείς να βιώνουν τις μικρότερες μεταβολές τους όταν καταναλώνουν υψηλότερες ποσότητες πρωτεΐνης.

  • Methenitis, S., Mouratidis, A., Manga, K., Chalari, E., Feidantsis, K., Arnaoutis, G., Arailoudi-Alexiadou, X., Skepastianos, P., Hatzitolios, A., Mourouglakis, A., Kaprara, A., Hassapidou, M. & Papadopoulou, S., (2021). The importance of protein intake in master marathon runners. Nutrition, 86, 111154.  [R] doi: https://doi.org/10.1016/j.nut.2021.111154

Δείτε αναλυτικά τη δημοσίευση εδώ:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0899900721000162?via%3Dihub

Κοινοποίηση:

Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.

Απολύτως απαραίτητα cookies

Το αυστηρώς απαραίτητο cookie θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας για ρυθμίσεις cookie.

Cookies Απόδοσης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως τον αριθμό επισκεπτών στον ιστότοπο και τις πιο δημοφιλείς σελίδες.

Η διατήρηση αυτού του cookie μας επιτρέπει να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.