Επιλογή Σελίδας

Η 26η Σεπτεμβρίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, με στόχο να ενημερωθούν οι γυναίκες και οι άνδρες για τις υφιστάμενες μεθόδους αντισύλληψης. Οι κυριότεροι λόγοι που κατέστησαν αναγκαία μια τέτοια ημέρα είναι η ανησυχία των ειδικών ότι το 85% των εφηβικών κυήσεων είναι απρογραμμάτιστες και ότι κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι μολύνονται από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα επειδή δεν ξέρουν πώς να προστατεύουν τον εαυτό τους.

Με την καθιέρωση της 26ης Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Αντισύλληψης, όλες οι χώρες του κόσμου δεσμεύονται να παρέχουν εκπαίδευση για την αναπαραγωγική και σεξουαλική υγεία και να ευαισθητοποιούν το κοινό για την αντισύλληψη. Κυριότερος στόχος της ημέρας αυτής είναι η πληρέστερη ενημέρωση των νέων, ώστε να είναι σε θέση να παίρνουν αποφάσεις για τη ζωή τους έχοντας τη γνώση και, ως εκ τούτου, τον πλήρη έλεγχο του σώματός και της υγείας τους. Η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης αναδεικνύει το δικαίωμα όλων να έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς, οικονομικές, προσιτές, αποδεκτές και αποτελεσματικές μορφές αντισύλληψης.

Αυτό καθιστά ικανούς τους άνδρες και τις γυναίκες να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, συμπεριλαμβανομένων του οικογενειακού προγραμματισμού και της προστασίας κατά του HIV/Aids και άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης είναι μια παγκόσμια καμπάνια με όραμα έναν κόσμο, όπου κάθε εγκυμοσύνη είναι επιθυμητή. Η αποστολή της είναι να βελτιώσει την ενημέρωση σχετικά με την αντισύλληψη για να βοηθήσει τους νέους να παίρνουν υπεύθυνες αποφάσεις για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία.

Ανησυχητικό είναι το ποσοστό των σεξουαλικών επαφών χωρίς προφυλάξεις στην Ευρώπη, όπου παρατηρείται αύξηση 110% σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Εξίσου ανησυχητικά υψηλά παραμένουν τα ποσοστά των νέων που δηλώνουν ότι είχαν σεξουαλικές επαφές με καινούριους συντρόφους χωρίς να χρησιμοποιήσουν κάποια μέθοδο αντισύλληψης.

Οι έρευνες που διεξάγονται τα τελευταία χρόνια αποκαλύπτουν πως οι νέοι σε σημαντικό βαθμό δεν είναι εξοικειωμένοι με την αντισύλληψη, δεν συζητούν το θέμα με τον ερωτικό τους σύντροφο και σε μεγάλο βαθμό δεν επιλέγουν την αντισύλληψη, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν είτε σε μια ανεπιθύμητη κύηση είτε σε μια έκτρωση.

Από τα βασικά ευρήματα των ερευνών είναι τα εξής:

  • H σωστή χρήση της αντισύλληψης θα μπορούσε να αποτρέψει το 95% των ανεπιθύμητων κυήσεων.
  • Η αντισύλληψη αποτρέπει 188 εκατομμύρια εγκυμοσύνες σε όλον τον κόσμο
  • Κάθε χρόνο το 41% από τις 208 εκατομμύρια κυήσεις είναι ανεπιθύμητες
  • Παγκοσμίως, το 85% των κυήσεων τον χρόνο είναι μη προγραμματισμένες
  • Από τις 15 μεθόδους αντισύλληψης που είναι διαθέσιμες, οι έφηβοι γνωρίζουν μόνο τις 4
  • Παγκοσμίως, το 49% των νέων δεν είναι εξοικειωμένοι με τους διαφορετικούς τύπους αντισύλληψης
  • Το 47% των γυναικών που ζητούν επιστημονική συμβουλή πριν αποφασίσουν για την αντισυλληπτική μέθοδο που θα χρησιμοποιήσουν, αλλάζουν γνώμη.
  • Οι έφηβες 15-19 που λαμβάνουν σεξουαλική εκπαίδευση έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να έχουν μια εγκυμοσύνη από εκείνες στις οποίες η εκπαίδευσή τους σχετίζεται με την αποχή από το σεξ.
  • 45% των νέων που είναι σεξουαλικά ενεργοί, είχαν σεξουαλική επαφή με νέο ερωτικό σύντροφο χωρίς προστασία
  • Tο 14% των νέων δεν χρησιμοποιούν αντισύλληψη με νέο σύντροφο επειδή εκείνος δεν θέλει
  • 1 στις 5 γυναίκες θεωρούν ότι ο ερωτικός τους σύντροφος είναι υπεύθυνος για την αντισύλληψη που θα χρησιμοποιήσουν
  • 45% των νέων έχουν λάβει ανακριβή ενημέρωση σχετικά με το σεξ και την αντισύλληψη από τους φίλους τους
  • Διεθνώς, 1 στις 10 γυναίκες νιώθει άβολα να ζητήσει από τον σύντροφό της να χρησιμοποιήσει προφυλακτικό
  • Πάνω από το 1/3 των νέων δεν συζητούν για την αντισύλληψη που θα χρησιμοποιήσουν πριν κάνουν σεξ
  • 33% των νέων θεωρούν τη διακεκομμένη συνουσία αξιόπιστη μέθοδο αντισύλληψης
  • Ταυτόχρονα, η έρευνα που διεξήγαγε η Διεθνής Ομοσπονδία Οικογενειακού Προγραμματισμού σε 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με την πρόσβαση των γυναικών στην αντισύλληψη, διαπιστώνει σημαντικές διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και στο πώς προσεγγίζουν το θέμα της πρόσβασης στην αντισύλληψη.
  • Η νέα έκθεση της ΔΟΟΠ με τίτλο «Βαρόμετρο» αποκαλύπτει ανισότητες στην πρόσβαση για επιλογή της αντισύλληψης και εγκαλεί για την υιοθέτηση πολιτικών για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και το δικαίωμα στην ενημέρωση. Η έρευνα διαπιστώνει ότι η σεξουαλική εκπαίδευση είναι υποχρεωτική στο 50% μονάχα των κρατών που διερευνήθηκαν, την ίδια στιγμή που το επίπεδο επίγνωσης και εκπαίδευσης σχετικά με τις σύγχρονες μεθόδους αντισύλληψης  είναι ανεπαρκές.
  • Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης την έλλειψη αποτελεσματικής και ποιοτικής καθοδήγησης από τους ειδικούς της υγείας σχετικά με την αντισύλληψη. Η έλλειψη κατευθυντήριων οδηγιών προς τους ειδικούς της υγείας στην Ευρώπη οδηγεί στην ανεπαρκή ενημέρωσή τους σχετικά με τις διαθέσιμες αντισυλληπτικές μεθόδους και το πώς να συμβουλεύουν καλύτερα τους ασθενείς τους.
  • Η έκθεση επισημαίνει τέλος την ανάγκη για μια σειρά από πολιτικές που θα δώσουν τη δυνατότητα στις γυναίκες και τους νέους να επωφεληθούν από την επιλογή της κατάλληλης αντισυλληπτικής μεθόδου και να αποκτήσουν πρόσβαση σε ποιοτική ενημέρωση από τους ειδικούς της υγείας, που περιλαμβάνει
  • Tην ανάπτυξη στοχευμένου πλαισίου πολιτικής σε σχέση με την ενημέρωση για την αντισύλληψη
  • Την αύξηση των κρατικών εκστρατειών ενημέρωσης για την αντισύλληψη σε όλη την Ευρώπη. Το 30% των ευρωπαϊκών χωρών που μελετήθηκαν δεν είχαν καμία κρατική εκστρατεία ενημέρωσης
  • Το να γίνει υποχρεωτική η σεξουαλική εκπαίδευση στα σχολεία καθώς και η ενημέρωση για τις σύγχρονες αντισυλληπτικές μεθόδους
  • Τη λήψη μέτρων ώστε όλες οι γυναίκες να έχουν πρόσβαση σε όλες τις μεθόδους αντισύλληψης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης είναι επίσης αφιερωμένη στο δικαίωμα της γυναίκας να αποφασίζει η ίδια για τη στιγμή που θα αποκτήσει παιδί, αποφεύγοντας πιθανή ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες, με κυριότερη την έκτρωση. Αντισύλληψη σημαίνει: παρεμπόδιση μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, διαφύλαξη της γονιμότητας και προγραμματισμός της οικογένειας. Η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης είναι μια παγκόσμια καμπάνια με όραμα έναν κόσμο όπου κάθε εγκυμοσύνη θα είναι επιθυμητή.

Στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν πως κάθε χρόνο 75.000.000 κυήσεις παγκοσμίως είναι ανεπιθύμητες και από αυτές οι 45.000.000 καταλήγουν σε άμβλωση, εκ των οποίων οι 20.000.000 κάτω από μη ασφαλείς συνθήκες. Περισσότερες από 600.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, ενώ οι μισοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχαν διαθέσιμες και επαρκείς υπηρεσίες με μέσα αντισύλληψης.

Σήμερα, σε όλη την Ευρώπη, εκτός της Ελλάδας, η πλέον δημοφιλής και ασφαλής μέθοδος είναι το αντισυλληπτικό δισκίο, το οποίο προσφέρει σχεδόν πλήρη αντισυλληπτική προστασία και θεωρείται ένα από τα πλέον αυστηρώς επιστημονικά ελεγμένα φάρμακα στον κόσμο. Σε κάθε όμως περίπτωση συμβουλευτείτε τον γιατρό σας!

Στη χώρα μας, παρά το γεγονός της νομιμοποίησης των εκτρώσεων και της συχνότερης χρησιμοποίησης προφυλακτικού από τον φόβο του AIDS, ο αριθμός των εκτρώσεων παραμένει υψηλός (150.000 εκτιμάται ότι είναι οι αμβλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο) και αυτό είναι συνέπεια της έλλειψης συστηματικής διαπαιδαγώγησης για την αναπαραγωγική υγεία. Ταυτόχρονα, ο δείκτης γεννητικότητας παραμένει χαμηλός.

Τονίζουμε ότι η έκτρωση δεν είναι υποκατάστατο της αντισύλληψης, ούτε μορφή αντισύλληψης. Η έκτρωση εκτός από τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση συνδέεται με πολύ σοβαρές ψυχολογικές και σωματικές επιπλοκές, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση της περιγεννητικής νοσηρότητας και θνησιμότητας.
Η απελευθέρωση της γυναίκας, η φιλελευθεροποίηση των σεξουαλικών σχέσεων, η μάστιγα του AIDS και τα δημογραφικά στοιχεία είναι μερικές από τις παραμέτρους που δημιουργούν νέα δεδομένα και απαιτήσεις για την ανάγκη λήψης αντισυλληπτικών μέτρων.

Μιλήστε – Ρωτήστε το γιατρό σας για τις συνηθέστερες μεθόδους αντισύλληψης και εκφράστε τα συναισθήματά σας γύρω από το θέμα ελεύθερα.

Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας εντοπίσαμε τις παρακάτω ιστοσελίδες που είναι γεμάτες χρήσιμες πληροφορίες για την αντισύλληψη και τη σεξουαλική υγεία.
Your-Life
Yourlife Now
Επίσης, η ελληνική έκδοση περιέχει μία βάση δεδομένων για τους τοπικούς υγειονομικούς οργανισμούς.

Κοινοποίηση: