Κάθε χρόνο, η 28η Απριλίου, έχει θεσπιστεί παγκοσμίως ως η «παγκόσμια ημέρα για την ασφάλεια και υγεία της εργασίας». Η φετινή παγκόσμια ημέρα επικεντρώνεται στη διερεύνηση και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην επαγγελματική ασφάλεια στο εργασιακό περιβάλλον.
Οι μεταβολές των καιρικών συνθηκών και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως είναι οι έντονες πλημμύρες, η υπεριώδης ακτινοβολία, η θερμική καταπόνηση και οι καύσωνες μακράς διαρκείας, δημιουργούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις παράλληλα με τη συνεχώς αυξανόμενη ατμοσφαιρική ρύπανση. Συνέπεια των παραπάνω καταστάσεων είναι η δημιουργία ανεξέλεγκτων νοσημάτων, που μεταδίδονται από φορείς όπως έντομα, καθώς και οι άμεσες ή έμμεσες επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων, που βιώνουν τις παραπάνω συνθήκες.
Μια άλλη επίπτωση της γενικότερης κλιματικής αλλαγής είναι η μεγάλη έκθεση των εργαζομένων σε διάφορες χημικές ουσίες, που έχουν άμεση επίπτωση στην υγεία των ανθρώπων.
Σε υγειονομικούς χώρους, όπως νοσοκομεία , κέντρα αποκατάστασης, και κλινικές, απαιτείται η συνεχής ενημέρωση των εργαζομένων, καταρτίζοντας ειδικά προγράμματα για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.
Επίσης, οι εργαζόμενοι πρέπει να συνεχίζουν να συμμετέχουν στις ασκήσεις εκτάκτων αναγκών που ορίζονται από τα πρωτόκολλα ασφαλούς λειτουργίας των υγειονομικών μονάδων και διενεργούνται, πάντα σε συνεργασία με τους επιστημονικούς συνεργάτες τεχνικών ασφάλειας και ιατρών εργασίας.
Συνοψίζοντας, απαιτείται η συνεχής προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων μερών (εργαζομένων, διοίκησης και επιστημονικών συνεργατών) για τις βέλτιστες δυνατές εργασιακές συνθήκες, παράλληλα με την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και με τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την αναβάθμιση των εργασιακών συνθηκών και την καλύτερη δυνατή απόδοση των εργαζομένων σε ένα ιδανικότερο και ασφαλέστερο εργασιακό περιβάλλον.
ΚΑΛΛΙΓΕΡΗΣ Ν. ΙΩΑΝΝΗΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Δ.Ε ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Πρόσφατα σχόλια