Επιλογή Σελίδας

Τον Οκτώβριο του 1980 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 16η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. Οι στόχοι της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής είναι οι εξής:

  • Να ενθαρρύνουν την προσοχή στη γεωργική παραγωγή τροφίμων και να εντείνουν τις εθνικές, διμερείς, πολυμερείς και μη κυβερνητικές προσπάθειες προς το σκοπό αυτό
  • Να ενθαρρύνουν την οικονομική και τεχνική συνεργασία μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών
  • Να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των αγροτών, ιδιαίτερα των γυναικών και των λιγότερο προνομιούχων ομάδων, με αποφάσεις και δραστηριότητες που θα επηρεάζουν τις συνθήκες ζωής τους
  • Να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού για το πρόβλημα της πείνας στον κόσμο
  • Να προωθήσει τη μεταφοράς τεχνογνωσίας προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο, και
  • Να ενισχύσει τη διεθνή και εθνική αλληλεγγύη στον αγώνα κατά της πείνας, του υποσιτισμού και της φτώχειας και να επιστήσει την προσοχή σε επιτεύγματα στην ανάπτυξη τροφίμων και γεωργίας.

Σήμερα η πείνα απειλεί περισσότερο από 800 εκατομμύρια ανθρώπων στον πλανήτη και ο υποσιτισμός η διατροφική ανασφάλεια , οι άθλιες συνθήκες υγιεινής και ο περιορισμός της βιοποικιλότητας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των υπό ανάπτυξη χωρών. Αντίθετα στις ανεπτυγμένες χώρες το πρόβλημα της παχυσαρκίας απειλεί την υγεία εκατομμυρίων πολιτών . Η εντατικοποίηση του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων ζωικής και φυτικής προέλευσης , η ραγδαία ανάπτυξη τεχνολογιών μεταποίησης και συντήρησης τροφίμων και η υπερκατανάλωση «βιομηχανοποιημένων τροφίμων» , δημιούργησαν καινούργια πρότυπα διατροφής και διαφοροποίησαν σημαντικά τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων.

Ποικιλία, απλότητα, φυσικότητα είναι οι θεμέλιοι λίθοι μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής. Πέρα από αυτές τις τρεις βασικές αρχές όμως, κάθε κουζίνα του κόσμου έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και προτιμήσεις για συγκεκριμένες τροφές, που  μπορούν να μετατρέψουν το πιάτο μας σε πολύτιμο «σύμμαχο» της υγείας μας.

Aπό τις «καθαρές» γεύσεις της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου και τα πικάντικα ινδικά πιάτα με τα πολλά λαχανικά, μέχρι τα «δώρα» της ελληνικής γης και της μεσογειακής δίαιτας, κρατήστε τα καλύτερα από καθεμιά από τις κουζίνες του κόσμου και ενσωματώστε τα στο καθημερινό σας διαιτολόγιο. Με απλές αλλαγές στον τρόπο που μαγειρεύετε, μπορείτε να κερδίσετε μεγάλα οφέλη για την υγεία σας, αλλά και να προσθέσετε μια ευχάριστη νότα ανανέωσης στο τραπέζι σας…

Άλλωστε, προϊόντα που κάποιος έπρεπε άλλοτε να ταξιδέψει σε χώρες μακρινές για να γευτεί και να απολαύσει, βρίσκονται ακόμη και στο ράφι του μίνι-μάρκετ της γειτονιάς! Το διεθνές εμπόριο και οι διεθνείς αγορές έχουν φέρει στον δυτικό κόσμο πληθώρα πρώτων υλών και προϊόντων διατροφής από κάθε γωνιά του κόσμου. Το ευτύχημα μάλιστα, είναι ότι πολλές από αυτές τις τροφές είναι και πολύ υγιεινές, με πληθώρα θρεπτικών συστατικών, αναγκαίων για την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού καθώς και για την πρόληψη διαφόρων νοσημάτων.

Μην ξεχνάτε το ελαιόλαδο
Κάντε το όπως: οι Έλληνες, οι Ισπανοί & οι Ιταλοί
Μπορεί να είμαστε αρκετά περήφανοι σαν λαός για την παραγωγή της χώρας μας σε ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης, αλλά θα ήταν άδικο αν την ταυτότητα αυτού του τόσο υγιεινού τροφίμου δεν τη μοιραζόμασταν και με τις γειτονικές μας μεσογειακές χώρες, Ιταλία και Ισπανία.

Όπως στην Ελλάδα, έτσι και στην Ισπανία κάθε οικογενειακό τραπέζι περιλαμβάνει τη χρήση ελαιολάδου σε κάθε γεύμα. Η Ισπανία ευθύνεται για το 40% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιόλαδου. Γιατί όμως το ελαιόλαδο είναι τόσο σημαντικό για την υγεία μας; Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το λάδι, προστατεύουν τον οργανισμό από τις νόσους της καρδιάς, μέσα από τον έλεγχο της κακής και την ταυτόχρονη αύξηση της καλής χοληστερόλης. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, έχει προσδιοριστεί και ο ρόλος του ελαιόλαδου σαν αντιφλεγμονώδης παράγοντας.

Κοινοποίηση: