Τζαγκαράκης Ευάγγελος
Επιστήμονας Τροφίμων και Διατροφής
Τι ρόλο παίζει η διατροφή στην καθημερινότητα μας;
Η διατροφή αποτελεί μοναδικό παράγοντα για την ανάπτυξη του σώματος, την καλή λειτουργία του, τη διατήρηση της υγείας και την προστασία από τις διάφορες ασθένειες, γιατί μέσω αυτής, λαμβάνει κανείς όλα τα θρεπτικά συστατικά, τα οποία χρειάζεται ο οργανισμός για να επιτελέσει τις κύριες λειτουργίες του. Επομένως, η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, βοηθάει στην αντιμετώπιση, πρόληψη ακόμα και ίαση πληθώρας παθολογικών καταστάσεων μέσω των απαραίτητων, για τον οργανισμό, θρεπτικών συστατικών, όπως είναι οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες, τα λιπαρά, οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, καθώς και η επαρκής ενυδάτωση.
Γιατί είναι σημαντικό το πρόγραμμα διατροφής και οι διατροφικές συνήθειες κατά την διάρκεια της αποθεραπείας;
Στα κέντρα αποκατάστασης νοσηλέυονται ασθενείς με σοβαρά παθολογικά ευρύματα, επομένως για να αντιμετωπιστούν και να περιοριστούν οποιεσδήποτε επιπλοκές, η διατροφική τους καθημερινότητα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς υπάρχει έντονος καταβολισμός, δηλαδή ο οργανισμός καταναλώνει μεγαλύτερη ποσότητα θερμίδων από το φυσιολογικό. Μέσω ενός κατάλληλου διατροφικού προγράμματος οι ασθενείς προφυλάσσονται αρχικά από επιπτώσεις όπως η δυσθρεψία ή η σαρκοπενία και έπειτα επιτρέπεται στον οργανισμό τους να αντιμετωπίσει καταστάσεις όπως λοιμώξεις ή κατακλίσεις.
Ποια διαδικασία ακολουθείτε για την κατάρτιση του διατροφικού προγράμματος κάθε ασθενή στον Θησέα?
Με την είσοδο του ασθενούς, γίνεται μια πρώτη γνωριμία σε επαγγελματικό αλλά και προσωπικό επίπεδο, έπειτα μέσα απο στοχευμένες ερωτήσεις υπό την μορφή διαλόγου γίνεται αναλυτική επισκόπηση του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς. Επειδή όμως ο τρόπος με το οποίο το κέντρο έρχεται σε επαφή με τους ασθενείς είναι ανθρωποκεντρικός, γίνονται επιπλέον ερωτήσεις που σχετίζονται με τις συνήθειες και την αρέσκεια του εκάστοτε ασθενούς σε ομάδες τροφίμων, με σκοπό την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου διαιτολογίου, στοχευμένου προς την προσωπικότητα και διαφορετικότητα του κάθε ατόμου, σε πλήρη αρμονία με τις κλινικές του ανάγκες. Εάν η επαφή με τον ασθενή δεν είναι δυνατή αντίστοιχα βήματα ακολουθούνται με το συγγενικό περιβάλλον
Ύστερα από την επαφή με τον ασθενή η η επιστημονική ομάδα συνευρίσκεται με σκοπό την πλήρη πληροφόριση μεταξύ όλων των αλληλένδετων ειδικοτήτων με σκοπό να υπάρχει εναρμονισμένη και στοχευμένη αντιμετώπιση της κατάστασης του ασθενούς.
Τζαγκαράκης Ευάγγελος
Επιστήμονας Τροφίμων και Διατροφής
Πρόσφατα σχόλια