Επιλογή Σελίδας

Η Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφάλου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Ιουλίου. Θεσπίστηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Νευρολογίας (WFN) με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία της υγείας του εγκεφάλου.

Ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο που αποτελεί το σπουδαιότερο και μεγαλύτερο τμήμα του κεντρικού νευρικού συστήματος. Βρίσκεται εντός του εγκεφαλικού κρανίου και περιβάλλεται από τρεις προστατευτικούς υμένες, τις μήνιγγες. εγκέφαλος αποτελείται από νευρώνες (νευρικά κύτταρα) και νευρογλοία (υποστηρικτικά κύτταρα).

Εγκεφαλικά επεισόδια

Τι είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο;

Ένα Εγκεφαλικό Επεισόδιο συμβαίνει όταν για κάποιο συγκεκριμένο λόγο διαταράσσεται ξαφνικά η αιμάτωση του εγκεφάλου. Το γεγονός αυτό έχει σαν συνέπεια την δια- ταραχή των σωματικών και νοητικών λειτουργιών, που ελέγχονται από την προσβεβλημένη περιοχή που παθαίνει την εγκεφαλική βλάβη.

Το επεισόδιο μπορεί να είναι:
  • Αποφρακτικού τύπου:
    Οφείλεται σε απόφραξη αγγείου και προέρχεται είτε από εμβολή είτε από θρόμβωση
  • Αιμορραγικού τύπου:
    Οφείλεται σε αγγειακή ρήξη και μπορεί να συμβεί όταν σε μία αρτηρία στον εγκέφαλο υπάρχει ρήξη, οπότε η φυσιολογική ροή του αίματος διακόπτεται. Το αίμα προκαλεί πολύ συχνά πιεστικά φαινόμενα διακόπτοντας την λειτουργία της προσβεβλημένης περιοχής.

Διαδικασία αποκατάστασης

Η αποκατάσταση μετά από ένα Εγκεφαλικό Επεισόδιο διαρκεί αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Χωρίζεται δε σε τρεις φάσεις:
  • Ενδονοσοκομειακή φάση
  • Πρώιμη εξωνοσοκομειακή φάση και
  • Όψιμη εξωνοσοκομειακή ή φάση συντήρησης (διαρκεί ισοβίως)

Χρειάζεται επιμονή και υπομονή τόσο από τον ασθενή, όσο και από τα άτομα τα οποία του συμπαρίστανται.

Δεν απογοητευόμαστε, όταν βλέπουμε να καθυστερεί στην επανάκτηση της χαμένης κίνησης και συνειδητοποιούμε ότι πράγματα, τα οποία όσο και αν προσπαθήσει δεν διορθώνονται, μπορούν μέσα από διάφορες τεχνικές να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Είναι απαραίτητη μια ρεαλιστική προσέγγιση και όλη την ουσία να εστιάζεται στην επανάκτηση του μεγαλύτερου δυνατού βαθμού ανεξαρτησίας.

Οι κύριες ενότητες της αποκατάστασης είναι:
  • Κινητική αξιοποίηση των πρώτων εβδομάδων πριν εγκατασταθούν δυσκαμψίες και μυϊκές συρρικνώσεις π.χ., με σωστές θέσεις στην πλάγια πλευρά και διαρκής συνεργασία με την υγιή πλευρά.
  • Επανεκπαίδευση σε ιδιαίτερες λειτουργίες που έχασε λόγω του επεισοδίου π.χ. ομιλία
  • Εκμάθηση νέων τεχνικών κινητικότητας, όπως π.χ. να ντύνεται με το ένα χέρι.
  • Αντιμετώπιση των νέων λειτουργικών δεδομένων π.χ. χρησιμοποιώντας βακτηρίες τρίποδης στήριξης εάν είναι απαραίτητο, διαμορφώνοντας πρακτικά τους χώρους μετακίνησης μέσα στο σπίτι ή την εργασία, χρησιμοποιώντας νάρθηκες όπου χρειάζεται π.χ. κνημοποδικούς για αποφυγή της πτώσης του πέλματος (ιπποποδία).
  • Εφαρμογή προγραμμάτων κινησιοθεραπείας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Απόκτηση νέων ενδιαφερόντων, με αποδοχή και όχι απόρριψη του εαυτού του.
  • Προσαρμογή στη νέα κινητική κατάσταση, με διαρκή φροντίδα για βελτίωση.
  • Επάνοδος στην εργασία του, εάν είναι εργαζόμενος, αφού προσαρμοστούν οι συνθήκες στα καινούργια δεδομένα.

Η αναμενόμενη διαδικασία αποκατάστασης διαρκεί έως ενάμιση χρόνο. Πέραν του διαστήματος αυτού υπάρχει ένα ισχυρό ενδεχόμενο να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος, αλλά αυτό θα οφείλεται στην πλήρη συνειδητοποίηση και έλεγχο της κατάστασης και της καλύτερης αξιοποίησης τεχνικών λειτουργίας.

Πολλοί ασθενείς μπορούν να αποκατασταθούν πλήρως. Μερικοί πάλι πρέπει να δουλέψουν σκληρά για να επανακτήσουν τη χαμένη ενεργητικότητα και κάποιοι μπορεί να παραμείνουν με κάποια μορφή αναπηρίας ή δυσλειτουργίας.

Όταν το επεισόδιο συμβεί είναι δύσκολο να προκαθορίσουμε ποιος θα είναι ο βαθμός αποκατάστασης. Ένα πιθανό ενδεχόμενο είναι να ακολουθήσει ένα δεύτερο επεισόδιο, αλλά αυτός ο κίνδυνος απομακρύνεται όσο περνούν οι μέρες.

Το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Θησέας προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες για την αποκατάσταση ασθενών με εγκεφαλικά επεισόδια και άλλες παθήσεις που σχετίζονται με εγκεφαλικές βλάβες. Αυτές οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν:

  • Φυσικοθεραπεία: Ειδικές ασκήσεις και τεχνικές που στοχεύουν στην αποκατάσταση της κινητικότητας και της δύναμης των μυών.
  • Εργοθεραπεία: Εστιασμένη στη βελτίωση των καθημερινών δραστηριοτήτων και της αυτονομίας του ασθενή.
  • Υδροθεραπεία: Χρήση θεραπευτικών τεχνικών στο νερό για τη βελτίωση της κινητικότητας, της δύναμης και της αντοχής, προσφέροντας μια χαλαρωτική και αποτελεσματική μορφή θεραπείας.
  • Λογοθεραπεία: Βοήθεια στην αποκατάσταση της ομιλίας και της κατάποσης, που μπορεί να έχουν επηρεαστεί από το εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Νευροψυχολογική Αποκατάσταση: Εκτίμηση και θεραπεία των γνωστικών λειτουργιών (μνήμη, προσοχή, συγκέντρωση).
  • Ψυχολογική Υποστήριξη: Παροχή υποστήριξης για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών επιπτώσεων που μπορεί να προκαλέσει μια εγκεφαλική πάθηση.

Ο στόχος του κέντρου αποκατάστασης και αποθεραπείας “Θησέας” είναι να βελτιώσει τη συνολική ποιότητα ζωής των ασθενών, μέσω της αποκατάστασης της λειτουργικότητας και της ανεξαρτησίας τους στην καθημερινή ζωή. Το κέντρο προσφέρει μια ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει όλες τις θεραπείες που προανέφερα, προσαρμόζοντας εξατομικευμένα προγράμματα αποκατάστασης στις ανάγκες κάθε ασθενή.

 

Βιβλιογραφία

Κοινοποίηση: