Επιλογή Σελίδας

Λουκία Ψυχογιού

Υπεύθυνη του τμήματος λογοθεραπείας ΚΑ-Α ΘΗΣΕΑΣ

Κάθε χρόνο στις 16 Απριλίου οι επαγγελματίες φωνής (ωτορινολαρυγγολόγοι, λογοθεραπευτές, φωνίατροι) γιορτάζουν την ημέρα φωνής, καλώντας όλο τον κόσμο να μεριμνήσει για την υγεία αυτού του πολύτιμου εργαλείου, που είναι η φωνή.

Η φωνή προσελκύει την προσοχή, εμπνέει εμπιστοσύνη, πείθει, παρακινεί και αποτελεί σημαντικό εφόδιο, αναδεικνύοντας την αξία του ομιλητή. Η ομιλία αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του ανθρώπου. Πως παράγεται όμως;

Στο μέσο της κοιλότητας του λάρυγγα υπάρχουν δυο ζεύγη πτυχών, που σχηματίζουν προς τα πάνω τις νόθες φωνητικές χορδές και προς τα κάτω της γνήσιες φωνητικές χορδές.

Έτσι, όταν ο αέρας της εκπνοής περνά από αυτές προκαλείται η δόνηση τους και παράγεται η φωνή, ενώ οι μύες που υπάρχουν στον λάρυγγα ελέγχουν την τάση των φωνητικών χορδών και με τον τρόπο αυτό προκαλείται διαφορετική ένταση και συχνότητα στην φωνή.

Τέλος, στην στοματική κοιλότητα οι κινήσεις της γλώσσας , της μαλακής υπερώας και των χειλιών σε σχέση με τους οδόντες δημιουργούν τον έναρθρο λόγο, ο οποίος ελέγχεται από κέντρα που βρίσκονται στον φλοιό του εγκεφάλου.

Στην διάρκεια της ζωής του ανθρώπου είναι δυνατόν να εμφανιστεί ως απότοκος κάποιας πάθησης ή ατυχήματος η διαταραχή εκείνη που ορίζεται ως Δυσφωνία ( Δυς +φωνή).

Οι κατηγορίες των διαταραχών της φωνής διακρίνονται, ανάλογα με την αιτιολογία, σε οργανικές (ασθένειες λάρυγγα, ανατομικές ανωμαλίες λάρυγγα, ενδοκρινολογικές, καθώς και νευρογενείς διαταραχές) και σε λειτουργικές διαταραχές της φωνής (υπερλειτουργικές και ψυχογενείς διαταραχές).

Τα συμπτώματα σε γενικές γραμμές χαρακτηρίζονται από :

  • Εύκολη φωνητική κόπωση
  • Βραχνάδα
  • Αναπνευστική φωνή
  • Μείωση της έντασης της φωνής
  • Μειωμένο ύψος της φωνής
  • Αίσθηση πόνου στην περιοχή του λάρυγγα

Ο λογοθεραπευτής είναι ο επιστήμονας εκείνος όπου με την κατάρτιση που διαθέτει είναι σε θέση να αξιολογήσει και να θεραπεύσει τις διαταραχές φωνής χρησιμοποιώντας κατάλληλες θεραπευτικά προγράμματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες του κάθε ατόμου.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύετε τη φωνή σας;

  • Πίνετε άφθονο νερό

Όταν πίνετε 6 έως 8 ποτήρια νερό την ημέρα διατηρείτε μια σωστή ενυδάτωση του σώματος σας η οποία συμβάλλει στην προστασία της φωνή σας.

  • Καταναλώνετε με μέτρο τον καφέ και το αλκοόλ 

Η κατάχρηση τους οδηγεί σε αφυδάτωση που προκαλεί προβλήματα στις φωνητικές χορδές.

  • Μην κάνετε κατάχρηση της φωνής σας

Η φωνή μας είναι κάτι το σημαντικό αλλά και ευαίσθητο. Μην φωνάζετε ούτε να ουρλιάζετε για οποιοδήποτε λόγο στην καθημερινή σας ζωή. Αποφεύγετε να μιλάτε δυνατά σε χώρους όπου υπάρχει θόρυβος.

  • Σταματήστε να μιλάτε

Εάν νιώθετε ότι ο λαιμός σας είναι στεγνός είτε νιώθετε εκεί κάποια ενόχληση ή κούραση, ή εάν η φωνή σας αρχίζει να βραχνιάζει, τότε σταματήστε να μιλάτε. Μην δοκιμάζετε να αλλάξετε τόνους για να συνεχίσετε να μιλάτε διότι αυτό θα επιδεινώσει την κατάσταση.

  • Μην βήχετε συχνά, απλά για να καθαρίζετε το λάρυγγα σας

Όταν βήχουμε για καθάρισμα του λαιμού και του λάρυγγα, στην ουσία οι δύο φωνητικές χορδές κτυπούν μεταξύ τους. Εάν το κάνουμε συχνά, τότε μπορεί να δημιουργηθεί βλάβη σε αυτές. Εάν νιώθετε συχνά ότι πρέπει να καθαρίζετε το λάρυγγά σας και το λαιμό σας τότε προτιμήστε να πίνετε λίγο νερό ή να καταπίνετε.

Η δυσφωνία είναι μια διαταραχή που απαιτεί υπομονή και αρκετό χρόνο για την αποκατάστασή της.

Σε κάθε περίπτωση ο ΩΡΛ και ο Λογοθεραπευτής θα βοηθήσουν να μειωθεί η επίδρασή της δυσφωνίας στην καθημερινότητα του ατόμου.

 

Λουκία Ψυχογιού

Υπεύθυνη του τμήματος λογοθεραπείας

  

Κοινοποίηση: