Το Κέντρο Αποθεραπείας & Αποκατάστασης ΘΗΣΕΑΣ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας στις 8 Σεπτεμβρίου και στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης, διοργανώνει μια εβδομαδιαία δράση. Αυτή θα περιλαμβάνει από τη Δευτέρα 9/9 έως την Παρασκευή 13/9, από τις 15:00-17:00, δωρεάν φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση και πελματογράφημα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο 214 1006015.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας του «ΘΗΣΕΑ» στο https://www.theseusrehab.gr/services/physiotherapy/
Η Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας (ΠΗΦ) έχει καθιερωθεί και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα που ιδρύθηκε το 1951 η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Φυσικοθεραπευτών (World Confederation for Physical Therapy – WCPT). Η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την ενότητα και την αλληλεγγύη της φυσικοθεραπευτικής κοινότητας σε όλο τον κόσμο και έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συνανθρώπων μας σχετικά με την καθοριστική συμβολή του φυσικοθεραπευτή στη βελτίωση της υγείας, της κινητικότητας, της ανεξαρτησίας τους και της ποιότητας ζωής.
Από το 2008, η WCPT καθιέρωσε την «Κίνηση για την Υγεία» ως θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Φυσικοθεραπείας. Οι φυσιοθεραπευτές, ως ειδικοί στην κίνηση και την άσκηση, με βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση των προδιαθεσικών παραγόντων, της παθολογίας και των πιθανών επιπτώσεων σε όλα τα ανθρώπινα συστήματα, είναι οι ιδανικοί επαγγελματίες για την επιλογή, προώθηση, καθοδήγηση, συνταγογράφηση και διαχείριση της θεραπευτικής άσκησης, άσκησης που προάγει την υγεία, την ευεξία και την καλή φυσική κατάσταση.
Η φυσικοθεραπεία αποδεικνύεται αποτελεσματική για δυνατούς μυοσκελετικούς πόνους
Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Στάνφορντ και το πανεπιστήμιο Ντιουκ εξέτασαν στοιχεία από σχεδόν 89.000 ασθενείς, ηλικίας 18-64 ετών, για να διαπιστώσουν αν η φυσικοθεραπεία στον ώμο, στο γόνατο, στον αυχένα και τη μέση βοηθά αποτελεσματικά στο να σταματήσει ο πόνος και αν μειώνεται η ανάγκη του ασθενούς για ισχυρά παυσίπονα. Τα ευρήματα της μελέτης τα οποία και δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «JAMA Network Open», έδειξαν ότι τα άτομα που ξεκίνησαν φυσικοθεραπεία μέσα σε 3 μήνες από τη διάγνωση του μυοσκελετικού πόνου, είχαν έως και 16% λιγότερες πιθανότητες να χρειασθούν συνταγογράφηση για ισχυρά παυσίπονα, συμπεριλαμβανομένων των οπιοειδών. Επίσης, ακόμα κι αν χρειάζονταν ισχυρά παυσίπονα, με την έγκαιρη φυσικοθεραπεία μειωνόταν κατά 5-10% η δόση των φαρμάκων που χρειάζονταν.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η έγκαιρη φυσικοθεραπεία αποτελεί έναν αποτελεσματικό, μη φαρμακευτικό τρόπο για να τεθεί υπό έλεγχο ο μυοσκελετικός πόνος και να μειωθεί η ανάγκη για ισχυρά παυσίπονα, που δυνητικά μπορεί να οδηγήσουν στον εθισμό.
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Dr. Eric Sun, επίκουρος καθηγητής Αναισθησιολογίας, Περιχειρουργικής Ιατρικής & Ιατρικής Πόνου στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, τα άτομα με μυοσκελετικούς πόνους στον ώμο, το γόνατο, τον αυχένα ή τη μέση πρέπει να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο της φυσικοθεραπείας για να αντιμετωπίσουν την κατάστασή τους.
Για παράδειγμα, όπως είπε, στην μελέτη όλοι οι ασθενείς είχαν τόσο έντονους πόνους που μέσα σε 3 μήνες από την έναρξη των πόνων ζητούσαν από τους γιατρούς να τους συνταγογραφήσουν κάποιο οπιοειδές αναλγητικό. Στο μεσοδιάστημα το 29% των ασθενών άρχισαν φυσικοθεραπεία.
Σε όσους ασθενείς χρειάσθηκαν ισχυρά παυσίπονα, η συνταγογράφηση των οπιοειδών έγινε μετά τον τρίτο μήνα από τη διάγνωση του μυοσκελετικού πόνου.
Ενώ, σε σύγκριση με όσους δεν έκαναν φυσικοθεραπεία, οι ασθενείς που έκαναν είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να χρειασθούν τελικά οπιοειδή. Οι πιθανότητες αυτές ήταν μειωμένες κατά 7% έως 16%, αναλόγως με τη θέση του πόνου τους.
Όσοι ασθενείς χρησιμοποίησαν κάποιο οπιοειδές παρά την φυσικοθεραπεία που έκαναν, έλαβαν μικρότερη δόση. Κατά μέσον όρο ήταν 10% χαμηλότερη, απ’ ό,τι στους ασθενείς που δεν έκαναν φυσικοθεραπεία.
Τα οφέλη της φυσικοθεραπείας παρέμειναν εμφανή ακόμα και όταν οι γιατροί έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την έκβαση των ασθενών (όπως την ηλικία τους και τυχόν άλλα προβλήματα υγείας).
Ο Dr. Sun τόνισε ότι σύμφωνα με τη μελέτη, για πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις πρέπει πρώτα να προσφέρονται στους ασθενείς μη-φαρμακευτικές επιλογές και τα πιο ισχυρά παυσίπονα (τα οπιοειδή) πρέπει να αποτελούν την τελευταία λύση, όταν όλα τα άλλα έχουν αποτύχει.
Όπως μας εξηγεί και ο φυσικοθεραπευτής-χειροθεραπευτής Γιώργος Κακαβάς, τα ευρήματα αυτά δείχνουν τη σημαντικότητα της φυσικοθεραπείας, όχι μόνο για την αποκατάσταση της κινητικότητας και την επίσπευση της ανάρρωσης των μυοσκελετικών παθήσεων, αλλά και για την αντιμετώπιση του πόνου.
Πηγή: naftemporiki.gr
Η φυσικοθεραπεία βοηθάει σημαντικά στις παθήσεις ψυχικής υγείας
Σημαντική είναι η συμβολή της Φυσικοθεραπείας στην πρόληψη και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ψυχικών διαταραχών. Φέτος, στις 8 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας, το μήνυμα της εκστρατείας της είναι «Φυσικοθεραπεία και Ψυχική Υγεία». Η εκστρατεία απευθύνεται στο σύνολο του πληθυσμού, καθώς τα δεδομένα δείχνουν ότι 1 στους 4 ανθρώπους θα αντιμετωπίσει κάποιο ζήτημα ψυχικής υγείας τουλάχιστον μια φορά στη διάρκεια της ζωής του και 1 στους 6 ανθρώπους έχει αντιμετωπίσει προσφάτως κάποιο σύνηθες ζήτημα ψυχικής υγείας. Τα προβλήματα της ψυχικής υγείας αυξάνουν τις πιθανότητες επιδείνωσης της σωματικής υγείας και είναι από τις βασικές αιτίες επιβάρυνσης του κλάδου της υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η σωματική δραστηριότητα και η θεραπευτική άσκηση μπορούν να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς, την αντοχή των οστών, την λειτουργικότητα των αρθρώσεων, την ψυχική υγεία και τη γενικότερη ευεξία, καθώς :
- Προστατεύουν από την εμφάνιση της κατάθλιψης.
- Προλαμβάνουν την εκδήλωση ζητημάτων ψυχικής υγείας.
- Βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και την αυτοεκτίμηση των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν ζητήματα ψυχικής υγείας.
- Έχουν αισθητή αντικαταθλιπτική επίδραση σε ανθρώπους που υποφέρουν από κατάθλιψη.
- Ασθενείς με κατάθλιψη και σχιζοφρένεια είναι λιγότερο πιθανό να σταματήσουν την άσκηση όταν παρακολουθούνται από ένα Φυσικοθεραπευτή.
Ο φυσικοθεραπευτής θα ακούσει τον πάσχοντα για να καταλάβει τι έχει μεγαλύτερη σημασία για εκείνον, θα δουλέψει μαζί του για να οργανώσει ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες του, θα σιγουρέψει πως οι στόχοι του είναι ρεαλιστικοί και επιτεύξιμοι και θα τον βοηθήσει να μείνει ενεργός.
Η θεραπευτική άσκηση είναι αποδεδειγμένη μέθοδος θεραπείας ανθρώπων με κατάθλιψη και οι Φυσικοθεραπευτές εργάζονται με ασθενείς που έχουν κατάθλιψη σε συνδυασμό με άλλα μακροχρόνια προβλήματα σωματικής υγείας. Το να παραμένει ο πάσχων σωματικά δραστήριος, βοηθά στη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής του υγείας. Όσοι αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, καλό είναι να απευθυνθούν και σε Φυσικοθεραπευτή για να ανακαλύψουν την θεραπευτική άσκηση ή την δραστηριότητα που θα τους διασκεδάσει και θα βελτιώσει την ψυχική και σωματική υγεία.
Πηγή: www.psf.org.gr
Πρόσφατα σχόλια