Είναι η καρδιά που αισθάνεται τον Θεό και όχι η λογική.
Blaise Pascal, 1623-1662, Γάλλος στοχαστής
Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς καθιερώθηκε το 1999 και διοργανώνεται έκτοτε κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου από τη Διεθνή Ομοσπονδία Καρδιάς, με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Στις 25 Σεπτεμβρίου 2016 γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς με στόχο να μας ενθαρρύνει να υιοθετήσουμε ένα υγιεινό τρόπο ζωής που κρατάει την καρδιά γερή. Εμπνευστής της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς είναι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιολογίας, μια ανεξάρτητη, διεθνώς αναγνωρισμένη, επιστημονική οργάνωση που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες.
Στόχος της ημέρας αυτής είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, εφόσον τις τελευταίες δεκαετίες τείνουν να μετατραπούν σε «πανδημία» για τον πλανήτη, αγγίζοντας και τους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών.
Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους 17 εκατομμύρια άνθρωποι από καρδιαγγειακά νοσήματα και οι αριθμοί είναι συνεχώς αυξανόμενοι. Μέχρι το 2030 υπολογίζεται ότι θα χάσουν την ζωή τους πάνω από 23 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Το 80% των πρόωρων θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικά επεισόδια θα μπορούσε να αποφευχθεί. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 50% των θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλονται στα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ το 80% της πρόωρης καρδιακής νόσου και των εγκεφαλικών επεισοδίων μπορούν να προληφθούν!
Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά…..
Τι διαπιστώνουν οι επιστήμονες στη χώρα μας;
Αυξημένη επίπτωση της υπέρτασης, της υπερχοληστεριναιμίας, του σακχαρώδους διαβήτη, αλλά και έλλειψη τακτικού ελέγχου του καρδιακού ρυθμού με αποτέλεσμα να μην εντοπίζεται η ύπαρξη αρρυθμιών και ειδικά κολπικής μαρμαρυγής, που αποτελεί συνήθη αίτια εγκεφαλικού επεισοδίου, διαπιστώνουν οι επιστήμονες στη χώρα μας, με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς.
Η απάντηση αυτού του ερωτήματος, ως θέμα, αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση όλων των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε αυτοί να αδράξουν την ευκαιρία και να κάνουν υγιεινές για την καρδιά τους επιλογές στους χώρους που ζουν αλλά και εργάζονται. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να μειώσουν εντυπωσιακά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο των ιδίων, των οικογενειών τους και όλων αυτών που ζουν γύρω τους.
Η “επιδημία” όμως των καρδιαγγειακών νοσημάτων με κύριες εκδηλώσεις το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο αφαιρούν πρόωρα ζωές, αποτελώντας πρωταρχική αιτία θανάτου και αναπηρίας στη χώρα μας. Η επιδημία αυτή θα λάβει διαστάσεις πανδημίας αν δεν υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας για τους παράγοντες κινδύνου, όπως είναι η Υπέρταση η υψηλή Χοληστερόλη, το αυξημένο Σάκχαρο, η κακή διατροφή, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η έλλειψη άσκησης.
Όπως τονίζουν οι επιστήμονες του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας με αφορμή την ημέρα αυτή , “παρατηρούνται επίσης υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, απουσία φυσικής άσκησης και ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό καπνιστών, παράμετροι επικίνδυνοι για την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, προτείνει τα παρακάτω:
- Διακοπή του καπνίσματος.
- Υγιεινή διατροφή με κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων ημερησίως φρούτων και λαχανικών και όσο το δυνατόν τον περιορισμό της πρόσληψης λιπαρών τροφών, αλατιού και αλκοόλ.
- Γυμναστική στην καθημερινότητα μας (30 λεπτά περπάτημα ημερησίως είναι μια ουσιαστική αρχή για να τονώσουμε την καρδιά μας)
….Και επειδή γνωρίζουμε ότι η πρόληψη σώζει ζωές να πραγματοποιούμε τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο check – up όσον αναφορά την μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και των επιπέδων γλυκόζης, triplex καρδιάς.
Οι αλλαγές…
Μπορεί ο γενετικός παράγοντας να παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των καρδιαγγειακών, ωστόσο, όλο και περισσότερα δεδομένα σήμερα επιβεβαιώνουν πως η λέξη κλειδί στην αντιμετώπισή της είναι η πρόληψη και η αλλαγή του τρόπου ζωής προς το όφελος μας, των παιδιών μας αλλά και της οικογένειάς μας!
Το αλάτισυμβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης και την εμφάνιση της υπέρτασης, επιβαρύνοντας κατ’ επέκταση και την καρδιά. Η ενδεδειγμένη ποσότητα αλατιού είναι λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα την οποία φαίνεται πως ξεπερνάμε καθημερινά τόσο ως ενήλικες όσο και τα παιδιά μας, εφόσον το 80% του αλατιού που καταναλώνουμε εντοπίζεται σε κρυφές πηγές νατρίου.
Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη E. Η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών της διατροφής από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα συνδέεται με μείωση των επίπεδων «κακής» χοληστερόλης (LDL). Παράλληλα η βιταμίνη Ε του ελαιολάδου έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Προσοχή, ωστόσο, είναι σημαντικό να δίνουμε και στην ποσότητα διότι ως λίπος αποδίδει περισσότερες θερμίδες από κάθε άλλο συστατικό.
Τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται στα ζωικά προϊόντα όπως το ζωικό βούτυρο, τα λιπαρά κρέατα, έτοιμα κέικ και γλυκά, καθώς και σε έτοιμα φαγητά. Η υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών είναι συνδεδεμένη με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών και εγκεφαλικού.
Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι γνωστά για τις ευεργετικές ιδιότητές τους, τη βελτίωση δηλαδή των επιπέδων της «κακής» χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Τα ω-3 βρίσκονται στα ψάρια, σε ξηρούς καρπούς και σε εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως οι φυσικοί χυμοί.
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Φροντίστε να καταναλώνετε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών διαφορετικών χρωμάτων ημερησίως.
Το κάπνισμα σχετίζεται με την αύξηση κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών. Η δυσμενής επίδραση του καπνίσματος συσχετίζεται με τον ημερήσιο αριθμό των τσιγάρων, καθώς και με τη διάρκεια του καπνίσματος. Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.
Ο καθιστικός τρόπος ζωής αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών. Σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες, η συστηματική άσκηση μπορεί να αποτελέσει ένα από τα πιο ισχυρά «φάρμακα» για την αντιμετώπιση πολλών χρόνιων ασθενειών σήμερα. Υπολογίζεται πως ασκούμενοι συστηματικά μειώνουμε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών και εγκεφαλικού κατά 35%. Αρκεί μισή ώρα άσκησης την ημέρα για πέντε τουλάχιστον ημέρες την εβδομάδα. Μπορείτε να εντάξετε την άσκηση στα πλαίσια της καθημερινότητάς σας, χρησιμοποιώντας τις σκάλες, λιγότερο το αυτοκίνητο, κατεβαίνοντας από το λεωφορείο μία ή δύο στάσεις νωρίτερα από τον προορισμό σας.
- Ημερίδα: «Καρδιακές παθήσεις σε ασθενείς με ρευματολογικά νοσήματα», 14 Οκτωβρίου 2016
Αίθουσα Στέλιος Παπαδημητρίου, Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, πληροφορίες 210 94 93 188 - Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Η Καρδιά του Παιδιού, σε συνεργασία με τηνΟμάδα Νέων Καρδιολόγων και Φορέων από την Ευρωπαϊκή και Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία, σχεδίασαν τηφιλανθρωπική κίνηση «Μια Καρδιά για τα Παιδιά».
Πρόσφατα σχόλια