Μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την παροχή ποιοτικής φροντίδας υγείας, είναι η υγιεινή των χεριών είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για τη διατήρηση της υγείας μας. Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι είναι ο απλούστερος και οικονομικότερος τρόπος για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.
Για το λόγο αυτό ας αλλάξουμε τις συνήθειές μας, ξεκινώντας από τις 15 Οκτωβρίου, από την Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών (www.globalhandwashingday.org), μία ετήσια δραστηριότητα που στόχο έχει την ενημέρωση για τους σωστούς τρόπους πλυσίματος των χεριών.
Στόχος των εμπνευστών της, που έχουν την υποστήριξη του ΟΗΕ, είναι η διαφώτιση και η κινητοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο για να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι, μια καθημερινή και απλή δραστηριότητα, που σώζει ζωές, κυρίως στον Τρίτο Κόσμο.
Το συχνό πλύσιμο των χεριών κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε οποιονδήποτε χώρο κι αν βρίσκεστε, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών σε εσάς και τους γύρω σας.
Για να μειώσετε τον κίνδυνο της επιμόλυνσης θα πρέπει να μάθετε να πλένετε και να στεγνώνετε τα χέρια σας συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας…
- Πριν και μετά την τουαλέτα
- Πριν και μετά το φαγητό
- Μετά από χειραψίες και χρήση δημόσιων χώρων
- Όταν γυρίζουμε στο σπίτι
- Όταν αγγίζουμε περιοχές του σώματός μας, όπως μαλλιά, μύτη, αφτιά κ.λπ.
- Όταν αγγίζουμε ένα κατοικίδιο ζώο
- Όταν αλλάζουμε πάνα σε μωρό
- Όταν αγγίζουμε τον σκουπιδοτενεκέ
- Πριν και μετά το μαγείρεμα. Μετά το καθάρισμα της σανίδας κοπής κρεάτων ή των σκευών της κουζίνας, τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με ακατέργαστες τροφές.
Όμως πότε και πώς πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας?
- Πλύνετε τα χέρια σας με καθαρό ζεστό νερό.
- Στη συνέχεια προσθέστε υγρό σαπούνι η χρησιμοποιείστε στερεό σαπούνι
- Tρίψτε τα σχολαστικά σε όλα τα σημεία
- Ξεβγάλετε με νερό
- Στεγνώστε τα πάρα πολύ καλά χρησιμοποιώντας χάρτινη πετσέτα μιας χρήσης!
Η υγιεινή είναι ένα θέμα που πρέπει να ενδιαφέρει τους ανθρώπους όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εργασίας τους αλλά και κατά τον ελεύθερο χρόνο τους και κυρίως κατά το χρόνο που είναι με τις οικογένειες τους, καθώς αποτελεί την καλύτερη άμυνα απέναντι στις μολύνσεις!
Οι μολύνσεις μεταδίδονται από χέρι σε χέρι, από χέρι σε αντικείμενο ή από το χέρι στην τροφή. Επίσης, μεταδίδονται από τα μάτια, το στόμα και τη μύτη. Είναι θέμα κοινής λογικής το να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα εισχωρήσουν μικρόβια μέσα στο σώμα μας. Τα μικρόβια αναπτύσσονται ταχύτατα στους χώρους όπου πολλοί άνθρωποι έρχονται σε επαφή, όπως σχολεία, ιατρεία, εστιατόρια, και γραφεία. Στο δρόμο για την εργασία μας καθημερινά συγκεντρώνουμε εκατομμύρια μικρόβια αγγίζοντας τοίχους, χρήματα, χερούλια πόρτας, πιέζοντας τα κουμπιά του ασανσέρ. Το γραφείο μας επίσης περιέχει ένα τεράστιο αριθμό. Έρευνες έχουν δείξει ότι από τα πιο βρώμικα αντικείμενα που αγγίζουμε καθημερινά είναι τα χρήματα, τα χερούλια, το πληκτρολόγιο, οι υφασμάτινες πετσέτες, το κουμπιά σε κάποιο ασανσέρ, το στυλό μας… και πολλά ακόμη που σχηματίζουν μία ατελείωτη λίστα.
Δύο έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, η μία το 1965 και η άλλη το 1988, κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο:
Οι ερευνητές μόλυναν ένα σαπούνι με διάφορα βακτήρια και κάποιοι εθελοντές κλήθηκαν να πλύνουν με αυτό τα χέρια τους. Και στις δυο περιπτώσεις, δεν εντοπίστηκαν μικρόβια στα χέρια των εθελοντών.
Μια εξήγηση είναι ότι τα μικρόβια παρασύρονται από το νερό όταν ξεπλένουμε τα χέρια μας. Με άλλα λόγια, όταν καθαρίζουμε τα χέρια μας, καθαρίζουμε συγχρόνως και το σαπούνι.
Ακόμη και το νερό που δεν είναι πολύ καθαρό φαίνεται ότι καθαρίζει τα χέρια. Από πρόσφατες έρευνες στις αναπτυσσόμενες χώρες διαπιστώθηκε ότι το πλύσιμο με σαπούνι και νερό βοηθάει στη μείωση της μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, ακόμη κι αν το νερό έχει μικρόβια.
Τα παιδιά βάζουν τα χέρια στη μύτη, δαγκώνουν τα νύχια τους, σκουπίζουν τη μύτη τους με τα χέρια όταν τρέχει και, το χειρότερο, δεν πλένουν τα χέρια τους όσο συχνά θα έπρεπε. Όλα αυτά αποτελούν εστίες για να εισχωρούν τα μικρόβια στον οργανισμό και να προκαλούν μικρές ή μεγαλύτερες ασθένειες στα παιδιά. Οι γονείς πρέπει να θυμίζουν συνεχώς στα παιδιά να πλένουν τακτικά τα χέρια τους, καθώς είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουν τις ιώσεις, αλλά και να τους δείχνουν πώς να τα πλένουν σωστά, τρίβοντάς τα για αρκετή ώρα με ζεστό νερό και σαπούνι, ανάμεσα στα δάχτυλα και μέσα στα νύχια. Τα απολυμαντικά μαντηλάκια που περιέχουν τουλάχιστον 60% οινόπνευμα αποτελούν μία καλή εναλλακτική, αλλά μπορεί να είναι τοξικά αν τα παιδιά βάζουν μετά τα χέρια στο στόμα.
Tα χέρια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι ένα συνηθισμένο μέσον για την μεταφορά παθογόνων μικροβίων. Η ελλειπής υγιεινή των χεριών μπορεί να προκαλέσει πληθώρα λοιμώξεων και να επισκιάσει την επιτυχή ιατρική και νοσηλευτική αντιμετώπιση των ασθενών. Ασφαλώς δεν είναι όλα τα μικρόβια εξίσου επικίνδυνα, όμως εάν κάποιος θέλει να είναι σίγουρος ότι δεν θα μολύνει άλλους, ότι δεν θα μεταφέρει με τα χέρια του μικρόβια σε ανθρώπους ή σε αντικείμενα που θα αγγίξει, τότε σε ενδεδειγμένες περιπτώσεις θα πρέπει να απολυμαίνει τα χέρια του με το κατάλληλο προϊόν, γιατί ως γνωστόν η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία!
Πρέπει να πλένει κάποιος τα χέρια του πάρα πολύ;
Μην φτάσετε όμως και στα άκρα, γιατί το υπερβολικό πλύσιμο μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Το σαπούνι μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα, ερεθισμό στο δέρμα, αλλά και να καταστρέψει τα “φυσιολογικά” μικρόβια.
Δεν είναι απαραίτητο να φτάσει κάποιος στην υπερβολή. Αν όμως δουλεύει σε κάποια δουλειά που έρχεται σε επαφή με πολύ κόσμο, όπως σε έναν οίκο ευγηρίας για παράδειγμα, που εκ των πραγμάτων θα πρέπει να πλένει πολύ συχνά τα χέρια του, θα πρέπει να προσέξει κάτι άλλο: To υπερβολικό πλύσιμο μπορεί να στεγνώσει το δέρμα και να του δημιουργήσει ρωγμές. Και μια ρωγμή στο δέρμα είναι κάτι σαν ένας αυτοκινητόδρομος για το μικρόβιο, καθώς τού δίνει άμεση και ευρεία πρόσβαση στο σώμα. Για να μη συμβεί αυτό οι άνθρωποι που είναι υποχρεωμένοι να πλένουν πολύ συχνά τα χέρια τους, θα πρέπει να χρησιμοποιούν ενυδατικό σαπούνι και να απλώνουν μια ενυδατική λοσιόν επανειλημμένα στα χέρια τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Πατήστε εδώ για να δείτε το σχετικό βίντεο
Πρόσφατα σχόλια