Επιλογή Σελίδας

Σεμινάριο με θέμα «Ποδορθωτική», το οποίο απευθύνεται σε Ιατρούς, Φυσικοθεραπευτές, Ποδολόγους, Ποδίατρους, Νοσηλευτές (Επαγγελματίες & Φοιτητές), θα πραγματοποιηθεί στις 02/07/2022 και 03/07/2022, στον 6ο όροφο του ΚΑΑ Θησέας, Λεωφόρος Συγγρού 202 & Αγίων Πάντων, Καλλιθέα.

Το σεμινάριο διοργανώνει το Κέντρο Αποκατάστασης & Αποθεραπείας Θησέας, με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Εμβιομηχανικής & Εργονομίας ΣΕΦΑΑΔ – ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας @ErgoMechLab.

Το σεμινάριο Ποδορθωτικής απευθύνεται σε επιστήμονες – επαγγελματίες, οι οποίοι ασχολούνται κλινικά με την παθολογία και αποκατάσταση του ποδιού και επιθυμούν να αποκτήσουν γνώση σχετική με την υποβοήθηση και υποστήριξη που παρέχεται μέσω της χρήσης ορθωτικών του πέλματος. Θα δούμε τα βήματα που οδηγούν στην αξιολόγηση και τον κλινικό συλλογισμό της κάθε κλινικής περίπτωσης, ώστε να καταλήξουμε στον κατάλληλο σχεδιασμό του ορθωτικού. Θα γίνει εκπαίδευση στις μεθόδους μετρήσεων και αξιολόγησης και κατόπιν, πρακτικές εφαρμογές “hands -on” των εκπαιδευόμενων, σε αυτές. Τέλος, θα γίνει εκπαίδευση στον τρόπο κατασκευής του ορθωτικού πέλματος, βάσει του σχεδιασμού που προηγήθηκε.

Ομιλητές του Σεμιναρίου θα είναι:

Δρ. Παναγιώτης Τσακλής

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Εργαστήριο Εμβιομηχανικής και Εργονομίας «ErgoMech-Lab» ΣΕΦΑΑΔ-ΤΕΦΑΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Αντικείμενο: Εμβιομηχανική – Εργονομία & Αθλητική Φυσικοθεραπεία

Διαβάστε περισσότερα

Ο Δρ Παναγιώτης Τσακλής, είναι Τακτικός Καθηγητής Εμβιομηχανικής, Εργονομίας & Αθλητικής Φυσικοθεραπείας, στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το 2019. Υπήρξε Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ για 25 έτη (1994 -2019). Είναι επισκέπτης Καθηγητής στην Γ’ Ορθοπαιδική Κλινική του ΑΠΘ στο Γ.Ν. “Παπαγεωργίου” και μέλος της ερευνητικής ομάδας «Ορθοπαιδικής και Αναγεννητικής Ιατρικής CORE-ΚΕΔΕΚ-ΑΠΘ». Έχει τοποθετηθεί ως Research associate, Department of Molecular Medicine and Surgery – Growth and Metabolism στο Karolinska Institutet Σουηδίας. Υπηρέτησε ως  μέλος του Συμβουλίου της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) 2015-20. Είναι κάτοχος βασικού πτυχίου των Τμημάτων Φυσικοθεραπείας του ΑΤΕΙΘ (1987) και του ΤΕΦΑΑ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με κύρια ειδικότητα «Κλασσικός Αθλητισμός» και δευτερεύουσα «Βάρη» (1991). Ολοκλήρωσε το Διδακτορικό του στη Βιολογία της Άσκησης στο ΑΠΘ το 2001. Έκανε το μεταδιδακτορικό του (postDoc studies fellowship) στο Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας, στον τομέα της Εμβιομηχανικής και του Κινητικού Ελέγχου (2005-2006). Μετεκπαιδεύτηκε στον τομέα της Μηχανικής Ιστών στο HST – Harvard Medical School (2007). Εργάστηκε ως βασικός ερευνητής και διδάσκων, στα Τμήματα NVS & Public Health Sciences του Karolinska Institute (2005-2009). Τοποθετήθηκε ως ερευνητής στο Dept Mechanical Engineering (Bioengineering) του Massachusetts Institute of Technology (ΜΙΤ) της Μασαχουσέτης, με αντικείμενο την Αναγέννηση Ιστών και Οργάνων, (2008-2012) και είναι μέλλος της Ένωσης Μεταπτυχιακών Υποτρόφων του Harvard Medical School.

Η διδασκαλία και η Ερευνητική εξειδίκευση του αφορούν: την εφαρμοσμένη Εμβιομηχανική και τον Κινητικό έλεγχο στο χώρο της Αποκατάστασης, Ισοκινητική δυναμομετρία, Αναγεννητική μηχανική Ιστών και οργάνων, Εργονομία και Ασφάλεια Εργασίας και την Αθλητική Φυσικοθεραπεία. Συμμετέχει σε 5 Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, ως υπεύθυνος διδακτικών ενοτήτων και είναι Διευθυντής του ΠΜΣ «Εργονομία-Επαγγελματική Φυσιολογία και Υγεία της Εργασίας- Ποιότητα ζωής» του ΤΕΦΑΑ-ΠΘ. Έχει συντονίσει και συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτημένα από την ΕΕ (FP3 – FP7 – INTERREG II – Erasmus+ etc). Εχει εκπαιδευτεί στο σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων σπουδών για σχολές Υγείας από το Harvard Medical School και είναι μέλος της επιτροπής αξιολόγησης για την ετήσια βράβευση των προτάσεων προγραμμάτων σπουδών, στην Ιατρική Σχολή του Case Western Reserve University, USA από το 2009. Είναι τακτικός Εμπειρογνώμονας (EXPERT) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τα προγράμματα Horizon 2020 και ERASMUS+, καθώς επίσης και μέλλος επιτροπών αξιολόγησης ερευνητικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Έρευνας Κύπρου και του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας. Είναι αδειοδοτημένος επαγγελματίας Φυσικοθεραπευτής από το 1987. Στο χώρο του αγωνιστικού Αθλητισμού, ο Δρ Τσακλής είναι επαγγελματίας προπονητής στίβου (Ά-κατηγορίας ΓΓΑ) από το 1991 και Ομοσπονδιακός Προπονητής του ΣΕΓΑΣ από το 2016.

Δρ. Γιάννης Γιάκας

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Εργαστήριο Εμβιομηχανικής και Εργονομίας «ErgoMech-Lab» ΣΕΦΑΑΔ-ΤΕΦΑΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Αντικείμενο: Εφαρμογές Νέων Τεχνολογιών στην Ανάλυση της Κίνησης

Διαβάστε περισσότερα

Ο Γιάννης Γιάκας εργάζεται ως Καθηγητής Εμβιομηχανικής στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Κατέχει τη θέση του Διευθυντού του Ινστιτούτου Κινησιολογίας του ΠΕΚ «Ιάσων» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έκανε προπτυχιακές σπουδές στο ΤΕΦΑΑ, του ΑΠΘ (1993), και την διδακτορική του διατριβή στο Manchester Metropolitan University (1997). To 1997 έγινε Λέκτορας στο Staffordshire University και την επόμενη χρονιά Επίκουρος Καθηγητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Το 1999 ξεκίνησε postdoc στην Ιατρική Σχολή του University of Manchester στο Department of Geriatric Medicine για δύο χρόνια ως Holt Research Fellow. Στο τέλος του 2001 επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάσθηκε ως Ερευνητής στην Ορθοπαιδική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το 2004 πήρε θέση Λέκτορα στο ΤΕΦΑΑ του ΠΘ. Συμμετείχε ενεργά στην πρόταση για την δημιουργία του ΠΜΣ “Ασκηση και Υγεία” και στην δημιουργία του Ινστιτούτου Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης (με έδρα τα Τρίκαλα) του Κέντρου Έρευνας Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας (ΚΕΤΕΑΘ, πλέον Ινστιτούτο του ΕΚΕΤΑ). Διετέλεσε εκλεγμένος Ταμίας του International Society of Biomechanics in Sports (2001-2005) και ήταν εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από 2006 έως το 2008. Επίσης είναι Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Εμβιομηχανικής (ΕΛΕΜΒΙΟ), όπου διετέλεσε και Ταμίας στα πρώτα δύο χρόνια. Ταυτόχρονα διοργάνωσε με επιτυχία και το 1ο Συνέδριο της ΕΛΕΜΒΙΟ στα Τρίκαλα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η ανάλυση βάδισης (gait analysis), κόπωση (fatigue), ανάλυση εμβιομηχανικών σημάτων και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για την βελτίωση της ποιότητας ζωής και της σωματικής απόδοσης, καθώς και η επεξεργασία σήματος (signal processing). Είναι κριτής σε πολλά διεθνή περιοδικά Εμβιομηχανικής, ενώ έχει δώσει πολλές διαλέξεις ως προσκεκλημένος ομιλητής σε διεθνή συνέδρια. Ήταν Επιστημονικός Υπεύθυνος σε πάνω από 15 Ευρωπαικά (FP7) και Ελληνικά προγράμματα αξίας άνω των 5Μ Ευρώ στο χώρο της επεξεργασίας σήματος, δημιουργίας εργαλείων AAL.

Πρόγραμμα Σεμιναρίου:

 Ώρα ΣΑΒΒΑΤΟ 02 Ιουλίου 2022
10:00-11:00
  • Εισαγωγή στην Ποδορθωτική
  • Εμβιομηχανική Ποδιού
11:00-13:00
  • Ανάλυσης Κύκλου βάδισης – τρεξίματος
  • Κινηματική & Κινητική ανάλυση
  • Τεχνικές Ανάλυσης ισορροπίας
13:00-13:30
  • Διάλειμμα – snack
13:30-15:00
  • Κλινικές περιπτώσεις – Διαβητικό πόδι
15:00-16:00
  • Τεχνικές ανάλυσης με τη χρήση πελματογράφου πίεσης (2D)
 Ώρα ΚΥΡΙΑΚΗ 03 Ιουλίου 2022
10:00-12:00
  • Τεχνικές ανάλυσης με τη χρήση πελματογράφου μορφολογίας (3D)
  • Μεθοδολογία & συλλογισμός, σχεδιασμού ορθωτικών με χρήση ειδικού λογισμικού
  • Case studies
12:00-12:30
  • Διάλειμμα – καφέ
12:30-15:30
  • Κατασκευή ορθωτικών πελμάτων
  • (Υλικά, τριβείο, ρυθμίσεις, εφαρμογή)
  • Πρακτική εφαρμογή (hands on)

Θεματολογία:

N

Εισαγωγή στην Ποδορθωτική

N

Εμβιομηχανική Ποδιού

N

Ανάλυσης Κύκλου βάδισης - τρεξίματος

N

Κινηματική & Κινητική ανάλυση

N

Τεχνικές Ανάλυσης ισορροπίας

N

Κλινικές περιπτώσεις - Διαβητικό πόδι

N

Τεχνικές ανάλυσης με τη χρήση πελματογράφου πίεσης (2D)

N

Τεχνικές ανάλυσης με τη χρήση πελματογράφου μορφολογίας (3D)

N

Μεθοδολογία & συλλογισμός, σχεδιασμού ορθωτικών με χρήση ειδικού λογισμικού

N

Case studies

N

Κατασκευή ορθωτικών πελμάτων

N

(Υλικά, τριβείο, ρυθμίσεις, εφαρμογή)

N

Πρακτική εφαρμογή (hands on)

  • Ώρα έναρξης σεμιναρίου: 10:00 π.μ.
  • Το κόστος συμμετοχής είναι 150€. Για όσους δηλώσουν συμμετοχή έως τις 17/06, το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 130€.
  • Μετά τη λήξη του σεμιναρίου θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής στους παρευρισκόμενους.
  • Λόγω μέτρων προστασίας κατά του Covid19 & διαθεσιμότητας χώρων στο Κέντρο, o αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος.
  • Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα: 214 100 6000 & 2141006034

Κοινοποίηση: