Ο βραδινός αγώνας δρόμου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, “SNF RUN: Τρέχοντας προς το Μέλλον”, επιστρέφει για 5η συνεχή χρονιά, στις 23 Ιουνίου, αποτελώντας έναν αθλητικό θεσμό. Ο αγώνας περιλαμβάνει διαδρομές των 6 και των 10 χιλιομέτρων, καθώς και διαδρομή 1 χιλιομέτρου για αθλητές των Special Olympics.
Όπως κάθε φορά, έτσι και τώρα, το Κέντρο Αποθεραπείας & Αποκατάστασης ΘΗΣΕΑΣ στηρίζει και συμμετέχει σε τέτοιες πρωτοβουλίες που στόχο έχουν την αθλητική παιδεία και την προσφορά. Ο «ΘΗΣΕΑΣ», εντός των άλλων, προσφέρει ένα δομημένο πρόγραμμα εξειδικευμένων, εξατομικευμένων ασκήσεων, όπου ο ασθενής χρησιμοποιεί τις κινήσεις του σώματος του για να επανακτήσει την φυσιολογική λειτουργία ενός τραυματισμένου ιστού (μυς) ή για να διατηρήσει ή και να βελτιώσει την υφιστάμενη φυσική του κατάσταση.
Με αφορμή τη συμμετοχή του «ΘΗΣΕΑΣ» στο “SNF RUN: Τρέχοντας προς το Μέλλον” διαβάστε ένα ενδιαφέρον άρθρο για τα οφέλη της αερόβιας άσκησης στον εγκέφαλο και τις νοητικές λειτουργίες.
Τα οφέλη της αερόβιας άσκησης στον εγκέφαλο και τις νοητικές λειτουργίες
Είναι αποδεκτό και ερευνητικά τεκμηριωμένο πως η σωματική άσκηση και η ενασχόληση με τις αθλητικές δραστηριότητες προσφέρουν ευεργετικές επιδράσεις στη συνολική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Σε αυτό το πλαίσιο τα τελευταία έτη μεταξύ άλλων έχει μελετηθεί διεξοδικά η επίδραση της αερόβιας άσκησης στη λειτουργία του εγκεφάλου και των νοητικών λειτουργιών.
Γνωρίζουμε πως για να διατηρηθεί ο εγκέφαλος και οι νοητικές λειτουργίες σε μια κατάσταση επαρκούς απόδοσης είναι απαραίτητη η σταθερή παροχή οξυγόνου και γλυκόζης. Πρόκειται για την ‘’καύσιμη ύλη’’ των κυττάρων του εγκεφάλου (νέρωνες), η οποία παρέχεται μέσα από ένα εκτεταμένο δίκτυο αιμοφόρων αγγείων. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται η διατήρηση του πληθυσμού των υγιών νευρώνων και αποφεύγονται φαινόμενα εκφύλισης και απώλειας.
Έχει βρεθεί πως η αερόβια άσκηση αυξάνει τα επίπεδα του νευροτροφικού παράγοντα BDNF, ο οποίος με τη σειρά του συμβάλει στην αγγειογένεση, την νευρογένεση και την ανάπτυξη νέων δενδριτικών διακλαδώσεων μεταξύ των υπαρχόντων νευρώνων. Οι παραπάνω μηχανισμοί δρουν νευροπροστατευτικά και συγχρόνως συνεισφέρουν στην αύξηση κυτταρικής πυκνότητας των νευρώνων του εγκεφαλικού φλοιού.
Σχετικές έρευνες έχουν αναδείξει πως η αερόβια άσκηση δρα ευεργετικά σε διακριτές περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού ενισχύοντας συγκεκριμένες νοητικές λειτουργίες. Η αύξηση της κυτταρικής πυκνότητας έχει παρατηρηθεί σε νευρώνες του προμετωπιαίου και βρεγματικού φλοιού ενισχύοντας τις λειτουργίες προσοχής, συγκέντρωσης, ταχύτητας επεξεργασίας, προγραμματισμού, ευελιξίας, εναλλαγής και νοητικού ελέγχου. Επίσης, παρόμοιες δομικές μεταβολές έχουν διαπιστωθεί και στους νευρώνες του κροταφικού φλοιού, οι οποίοι διαμεσολαβούν τις διεργασίες μάθησης και αποθήκευσης νεοαποκτηθέντων και πρόσφατων πληροφοριών.
Τέλος, η αερόβια άσκηση έχει αποδειχθεί πως δρα προστατευτικά απέναντι σε κλινικές καταστάσεις όπως τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, η νόσος Parkinson και η νόσος Alzheimer. Μάλιστα, παγκοσμίως παρατηρείται η τάση κέντρα νοητικής ενδυνάμωσης να εντάσσουν στα θεραπευτικά του προγράμματα πρωτόκολλά αερόβιας γυμναστικής.
Φαίνεται πως ακόμη και 30 λεπτά ήπιας αερόβιας άσκησης (περπάτημα) είναι ικανά να υποστηρίξουν και να ενισχύσουν την απόδοση του εγκεφάλου και των νοητικών λειτουργιών.
Κωνσταντίνος Κορμάς MSc, PhDc
Κλινικός Νευροψυχολόγος του ΚΑΑ ΘΗΣΕΑΣ
Πρόσφατα σχόλια