Επιλογή Σελίδας

 

Kύριε Καλαμπόκη, τι λαμβάνετε υπόψιν προκειμένου να αποφασίσετε τι θα περιλαμβάνει ο θεραπευτικός αλγόριθμος για κάθε ασθενή; (π.χ. νοσηλεία σε ΜΕΘ, διασωλήνωση, εμμένοντα συμπτώματα, μακροχρόνιες βλάβες) 

Σίγουρα λαμβάνουμε υπόψιν την προηγούμενη νοσηλεία του ασθενή και την βαρύτητα της κατάστασης του στο νοσοκομείο από το οποίο μας ήρθε. Είναι διαφορετική η νοσηλεία ενός ασθενή σε ΜΕΘ από ότι σε απλό θάλαμο. Λέγοντας «προηγούμενη νοσηλεία» εννοούμε εάν ο ασθενής χρειάσθηκε να διασωληνωθεί, τις συνθήκες του αναπνευστήρα για την υποστήριξή του, τις επιπλοκές από τον Covid-19 αλλά και από την ίδια την νοσηλεία. Βέβαια με την είσοδο του ασθενή στο ΘΗΣΕΑ αξιολογούμε κάθε σύστημα από την αρχή για να καθορίσουμε και να επαναξιολογήσουμε το επίπεδο και την βαρύτητα κάθε βλάβης.

Τι διαδικασίες ακολουθείτε στον ΘΗΣΕΑ; (π.χ. περιγραφή εξατομικευμένης περίθαλψης, ανάλογα με τα όργανα που έχει προσβάλλει περισσότερο ο ιός) 

Η διαδικασία που ακολουθούμε στον ΘΗΣΕΑ από την εισαγωγή του ασθενή είναι η αρχική αξιολόγηση της κατάστασής του από όλα τα τμήματα, η συνεργασία των τμημάτων για την ολοκληρωμένη εικόνα του και στην συνέχεια η θεραπευτική προσέγγιση και αντιμετώπιση του θεραπευτικά με προσδιορισμό στόχων επίτευξης. Φυσικά δίνουμε έμφαση στα όργανα – στόχους που έχουν επιβαρυνθεί λόγω της λοίμωξης από Covid-19 όπως το αναπνευστικό και καρδιολογικό.

Ποιοι ασθενείς πρέπει απευθύνονται σε ένα κέντρο αποκατάστασης μετά τη νόσηση από COVID-19; (π.χ. ηλικία, βαριά λοίμωξη) 

Όλοι οι ασθενείς οι οποίοι έχουν υποστεί βλάβη σε οποιοδήποτε ζωτικό όργανο (καρδιά-πνεύμονες-νεφρά) όπως και οι ασθενείς που έχουν υποστεί βλάβη στο μυϊκό τους σύστημα λόγω παρατεταμένης κατάκλισης.

Ποιο ρόλο παίζει το εμβόλιο στη θεραπευτική αποκατάσταση και ενίσχυση της υγείας του ασθενούς; 

Το εμβόλιο παίζει μεγάλο ρόλο στην αποκατάσταση του ασθενή. Όπως γνωρίζουμε ασθενείς που έχουν περάσει λοίμωξη Covid-19 εν δυνάμει μπορεί να νοσήσουν ξανά. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αυτοί οι ασθενείς είναι τόσο ευάλωτοι από την πρώτη λοίμωξη που μια επαναλοίμωξη από Covid-19 θα ήταν ίσως ολέθρια για την ίδια τους τη ζωή. Εκεί συμβάλλει το εμβόλιο στο να αποτρέψει μια νέα λοίμωξη ή να περιορίσει τον κίνδυνο αυτής.

Τι πρέπει να προσδοκούν οι ασθενείς (π.χ. χρόνος αποκατάστασης, βελτίωση συμπτωμάτων); 

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι επιπλοκές της λοίμωξης είναι πλήρως αναστρέψιμες. Ο χρόνος αποκατάστασης εξαρτάται από την κλινική κατάσταση του ασθενή, τις υποκείμενες επιπλοκές όπως και τα υποκείμενα νοσήματα που είχε πριν νοσήσει. Αν θα μου επιτρεπόταν να θέσω χρονικά πλαίσια σε όλες τις περιπτώσεις θα σας έλεγα ότι κυμαίνεται από 1 έως 6 μήνες.

Πόσο σημαντικό είναι οι ασθενείς να απευθυνθούν σε ένα κέντρο αποκατάστασης για την πλήρη ανάρρωσή τους; 

Να σας πω ότι θα πρέπει οι ίδιοι οι θεράποντες ιατροί να ξεκινήσουν την αποκατάσταση ήδη με την αρχική σταθερότητα ή βελτίωση του ασθενή και στη συνέχεια να συστήσουν περαιτέρω αποκατάσταση σε εξιδεικευμένο κέντρο. Η αποκατάσταση αυτή των ανθρώπων είναι πάρα πολλή σημαντική για την επαναφορά τους στην προηγούμενη, φυσιολογικής τους ζωή χωρίς να τους αφήσει κάποια αναπηρία ή κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας, συνεπεία της νόσου.

Κοινοποίηση: